Pirmyn į turinį

Sergančios mergaitės, kurios sveiksta pavasarį

Štai dabar užėjo baisus noras tai cituoti. Jau nebe pirmą kartą. Ir vėl.

*****

Ir tada drebančia ranka paliečiau Jonės ranką, ir ji rankos neatitraukė.
„Aš vesiu tave, Jone. Gerai?”
„Gerai”, tarė ji. Ir pabučiavo mano skruostą.

„Tu eik miegoti. Mudu susitiksime rytoj, prie ežero. Gerai?”
„Gerai.”

Ir aš nuėjau namo. Ir nemačiau, ir nejutau, ir negirdėjau mane supančios nakties.

Žinoma, mudu mylėjomės. Trejis metus. Aukštosios Panemunės pušyne, Jėsios lazdynuose, mano kambaryje, mano draugo kambaryje. Ir, kai pradėjau apgaudinėti Jonę, tikėjau: vieną dieną ją vesiu.

Mažas miestelis. Pilkšvas ežeras dauboje. Sausinamos pelkės, kuriose tebevaikščiojo gandrai, tebeklykė pempės ir kartais pasigirsdavo nuskendusiųjų vėlių aimana. Senas, siauras, slidus šaligatvis. Graudžios savo bejėgiškumu kaukės. Gaisrininkų – savanorių dūdų orkestras, grojąs tango „Pantera” laidotuvių maršo tempe. Notaro veranda. Semaforas. Mano jaunystė – išsiveržianti pakaruoklišku eilėraščiu ir pirmąja meile.

*****

Ir pelkės būna gražios. Kai ryto saulė supasi ant eglyno keteros. Kai iš balų atošvaistinės strėlės skrenda į gilų dangų, strėles svaido besilinksminančios pelkių vėlės. Kai ant pakraštinių kupstų linguoja asteniškos ramunės, sergančios mergaitės, kurios sveiksta pavasarį. Kai pempių sparnų mirgėjimas priverčia užšokti ant palangės, tabaluoti kojomis ir švilpauti. Kai manevrinis garvežys ūkauja, lyg vaikas žaidžiąs slapukais, ir bažnyčios varpai kybo čia pat, ant telegrafo stulpų, ir skamba nematomi. Dūžiai krinta į žaliuojančią žemę, ir žemė garuoja.

*****

Nėra taip tragiška? Nėra tragedijų šituose metuose.

Antanas Škėma – „Balta drobulė”

5 Komentarai

  1. Keista, bet skaitydamas net neprisiminiau, jog visa tai iš „Baltos drobulės”. Reiškia reiktų perskaityti dar kartą 😉

  2. Ko gero, kiekvienam skirtingi žodžiai įstringa. Skaityčiau ir skaityčiau. Šitos pastraipos ir Širvio lyrika – mano silpnybės.

  3. Veisiejokas Veisiejokas

    Sveikas Vigantai!

    Niekaip neradau kaip su tavim susisiekt, tai parašysiu čia, nes matau esi aktyvus 😀

    Klausimėlis tik vienas 🙂 Šiandien Jazzu koncertą fotkinai, žiauriai patiko fotkės visos tokios ryškios. Koks fotikas tavo, ir kokiu objektyvu fotkinai? http://www.15min.lt/zmones/naujiena/pramogos/muzika/velomaratona-ispeikusi-jazzu-i-savo-koncerta-atriedejo-dviraciu-28-523961#galerija/68445/1565895

    Jei gali brukstelk man atgal i veisiejokas@gmail.com

  4. Labas, nežinau, kas tas Vigantas (pasižiūrėjau FB, nematytas), bet, manau, kad labai ne čia pataikėte. Apgailestauju, bet abejoju, ar šis komentaras padės jums su juo susisiekti 🙂 Bet visgi įdomu, kodėl nusprendėt čia parašyt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.