Pirmyn į turinį

Pasikutenkim jausmus, 90-ųjų vaikai

Aną sekmadienį įvykusi Kelly Family klipo „Angel“ peržiūra taip smarkiai sukrutino prisiminimus, kad nutariau atsisėsti ir tai padaryti. Imti ir surašyti šimtą dalykų, kurie vienaip ar kitaip kelia sentimentus žmonėms, gimusiems kokiais 1986-1992-aisiais metais. Galvojau, gal padaryt kokį testuką, „Pasitikrink, ar esi 90-ųjų vaikas“, bet ta testo forma tokia įpareigojanti. Aišku, jei norit, tuos šimtą faktų galit skaityti ir dėdamiesi sau pliusiukus. Taip pat komentaruose rašykit, ko čia trūksta ir ką pamiršau.

Informaciją tekstui rinkau šitaip: didelė dalis prisiminimų kilo pačiai – prisiminus vieną, į galvą šaudavo kitas, tik spėk rašyti, o vėliau idėjų pasišaudžiau jau seniai nebeaktyvioje FB grupėje „Aš esu 90-ųjų vaikas“ bei 90s Lithuania Instagram paskyroje (labai gera, rekomenduoju). Tiesa, nutariau į sąrašą įtraukti tik tai, su kuo pilnai identifikuojuosi pati bei tai, kas jau nebelabai aktualu šiandien. Tikrai esu praleidusi ne vieną siužeto liniją, bet visko visko žinoti, matyt, neįmanoma.

Žinau, kad tokių testų/straipsnių/youtube kompiliacijų pilna, tik nesu tikra, ar kas lietuviškai ir su lietuviškomis ypatybėmis yra viską surašęs vienoje vietoje.

Tai ką, važiuojam, 90-ųjų vaikai.

1. Kelly Family, Vengaboys, Hanson, Eiffel65, Backstreet Boys, Aqua, ATC, No Doubt, The Cardigans, The Cranberries, Mr. President, DJ Bobo, Scatman, Spice Girls, Right Said Fred, Scooter, Gigi D’Agostino, juodaplaukė Madonna tarp varnų… ir visi moka skaičiuoti vokiškai, nes ein zwei Polizei.

2. Dinamika, Junior, SEL repas, XXL, Shara, L+, B’avarija, Delfinai, Skamp, Mink Taką, Mercy Dance, Amplua, Pikaso, Cisco Kid (siaubeli), Lukas ir V. Noreika, Karališka erdvė, Pagalvėlės, Naktinės personos su raudonplaukiu Alanu bei ta baisi avarija, į kurią jie buvo pakliuvę, Rebelheart, Requiem, nuogos Mango merginos ant TV antenos viršelio, festivalis „Nida” (Benai, plaukiam į Nidą!).

3. M1 TOP 40. Aš balsuodavau, nes tai buvo svarbu! Prisimenu neįtikėtiną visuotinį pamišimą dėl HIM, kurį tada turbūt buvau per jauna suprasti.

4. Capsai. Ar KIAPSAI?

5. „Vėžliukai ninzės“, „Kendi Kendi“, „Robotukas Marsas“ (aš verkdavau, nes jis neturėjo širdutės ir negalėjo mylėti), „Transformeriai„, „Speed Racer“, „Smurfai“, „Anė iš žaliųjų mansardų“, popietiniai „Simpsonai“, „Pramuštgalviai“, „Čipas ir Deilas“, multikas apie tris muškietininkus, kur visi muškietininkai yra šunys, multikas apie ponius ar tai vienaragius, bet ne „My Little Pony”, niekaip neatkasu pavadinimo, rodydadvo 20 val. per Tele3, „Vaiduokliukas Kasparas”, „Padangių šokėjai“, „Dinozauriukai“, „Flinstounai“, „Adamsų šeimynėlė“, „ALFAS”.

6. „Deksterio laboratorija“, „Scooby Doo“ (kurio niekas nemėgo, nes kažkaip nelipo) ir visi kiti reikalai per Cartoon Network.

7. Kibir Vibir vaiduoklis, Tele bim-bam – „Musė“, „Telefonas“, „Mėlyna spalva“, „Dvi draugės„, „Mes kitokie„, „Mano draugas dinozauras”, „Gimtadienis“, „Stovi namelis„, „Išgelbėk draugą„, teta Beta, „Profesoriaus Knyslio palėpė”, „Vyturiams ir pelėdžiukams“.

8. Keistuoliai: „Geltonų plytų kelias“, Sraigė Olaiva, „Varna Albertina”, „Mėlynas autobusiukas“, „Aukštyn kojom“, „Du maži, balti pingvinai“ ir „Vogtos dainos“. Jie yra įrašę nuostabius tokių dainų kaip „Don‘t Stop Me Now“ (Tik nestabdyk), „Go West“ (Eik vest), „Lady in Red“ (Raudona merga) ir dar daug kitų coverius lietuvių kalba.

9. „Giminės„, „Dvynukės“, „Nepaprasti Tučkaus ir jo viršininko nuotykiai“, „Gedimino 11„, „Sniego skonis„.

10.  LNK sezono dainos: „LNK, LNK, šalia kelio LNK…“.

11. Love is

12. Kelionė į Gariūnus prieš prasidedant naujiems mokslo metams. Imam džinsofkę, kuprinę ir penalą. Ir dar daug visko, pusė klasės su vienodom arba bent jau iš tos pačios linijos šmutkėm.

13. GREIČIO AKINIAI.

14. Šiukšles neši ne kada nori, o tada, kai į kiemą atvažiuoja šiukšlių mašina. Specialiai tam skirti šiukšlių maišai irgi buvo naujiena, nes iki jų tiesiog įtiesdavai laikraštį į dėžę ir į lauką keliaudavai su kibiru.

15. Raudonos-margos skarelės ant kaklų, galvų ir rankų.

16. Disketinis kompas, „Super Mario”, „Sega“ žaidimas su Soniku, Pac-Man’as, žaidimas, kur su šautuvu taikai į ekraną ir šaudai varnas.

17. Princesė Diana.

18. Anketos, kur klasiokams duodi sąsiuvinį, kurį jie nešasi namo ir pildo atsakymus į klausimus. Labiausiai jaudinantis klausimas – Kas tau patinka/Ką tu myli? Arba jei konkrečiau, Ką tu myli iš klasės? Tas klausimas paprastai būdavo koks šeštas. Mandresni paprašydavo vyresnių sesių, kad ką nors gražaus nupieštų arba netgi išgalėdavo priklijuoti lipduką (čia toks aukštasis pilotažas). Arba paslaptingai užklijuodavo pusę lapo ir ką nors paslėpdavo.

19. SUSIRAŠINĖJIMO DRAUGAI.

20. „Be namų negerai” lietuviškai įdainuotas intro.

21. Lego ir jo dėliojimo renginiai, kur vaikai susirenka dėlioti. Visada norėjau, niekada neteko.

22. Turtingesnių klasiokų kelionės į Legolendą ar Disneylendą.

23. Pirmosios IMPORTINĖS mašinos po žigulių ir moskvičių. Kai tėtis po moskvičiaus nusipirko Opel Asconą, tai atrodė kažkoks kosmosas.

24. Telefonas, kur numerį renki sukdamas ratuką. Mandresnės šeimos turėjo mygtukinį. O taip pat, mintinai moki geriausių draugių bei senelių numerius, kurie būdavo iš šešių skaičių. Panevėžyje telefono numeris prasidėdavo 4, o pas tuos, kurie vėliau įsivedė telefoną – 5.

25. Rėkimas po langais, kad mama ką nors išmestų.

26. Gaidelio sausainiai sutepti sviestu.

27. SIFONAI gazuoto vandens, kur pasibaigus eini pasikeist. Yra galimybė sumaišyt su sirupu ir gauti saldų gazuotą gėrimą. Pilni žiauriai sunkūs jie būdavo ir taip normaliai apdaužyti.

28. Kristijonas Karinauskas veda laidas M1 eteryje ir įgarsina „Simpsonus“. Po jo mirties M1 daugybę kartų sugroja Artful Dodger – Think About Me.

29. Kinder siurprizų kolekcija. Pas mandresnius būdavo pilnos lentynos, perki tol, kol, pageidautina, gauni visus tam tikros linijos žaisliukus. Beje, ar žinojot, kad kiaušinis viduje geltonas, nes nu – trynys? Aš ilgai nežinojau.

30. Iš karoliukų suverti apvalkalai sėdynėms, kurie tipo masažuoja nugarą, bet šiaip žiauriai kieta sėdėt. Dažniausiai būdavo pas taksistus.

31. Jonas Paulius II-asis.

32. „Be Kūčių nekišk nagučių“.

33. TAMAGOSHIS. Pamiršti dienai ir randi apsišikusį arba jau mirusį.

34. „Galvą skauda! –Kaip gerai! – Kas gerai? – Gerai, kad yra Saridono.
„Storas, spalvotas šeštadienio Lietuvos rytas!” su Obuoliu.
Respublikaaaa įveikia tyyyylą“.
M1 „Ar norite išgirsti ką nors svarbaus? Jau dešimt metų mes grojame!“ – reklama kur mergina juokiasi vyro balsu.
Camay Chic (kur sakydavo šyk ir būdavo labai juokinga) reklamos.

35. Oliziukai, kur laistai galvytę su akytėmis ir auga žolė, tipo plaukai.

36. Lipdukų rinkimo žurnalai, populiariausi – apie krepšinį. Man labiausiai įstrigęs su Liūtu karaliumi.

37. Mainymasis POPIERIUKAIS (iš spalvotų knygučių).

38. Kasetės, kurias atsuki su pieštuku iki maždaug norimos vietos. Arba įrašinėji patinkančią dainą iš radijo ir klausaisi tos savotiškos kokybės. Kartais pasitaiko su džinglų gabalais. Bet puikiai sueina.

39. Nobuhiko Takada – Garis Olbraitas – viščiuko sparnelis – Bostono krabas.

40. Ledai „Pagunda“.

41. Penalai su 36+ skirtingų spalvų flomasteriais. Kuo daugiau, tuo šūstriau.

42. Sutrumpintos pamokos ta proga, kad Žalgiris laimėjo Eurolygą. Šitą lygą davė mums Dievas.

43. Paslaptys (kai kur vadindavo sekretais), kai prirenki visokių gėlių, išdėlioji duobutėje, užspaudi stiklu ir užkasi.

44. Rojus žemėje – „Vaikų pasaulis“.

45. „Siaubų autobusas”, „Kapinių mokykla”, „Kraupioji istorija”.

46. Skambinėjimas atsitiktiniu telefono numeriu ir klausinėjimas, ar šalto vandens turit. Jei turit, atvežam krokodilą. Arba „Ar čia bandelių fabrikas?“ Kai atsakydavo, kad ne, „Tai kodėl bandelėm kvepia?“
Arba skambinėjimas į policiją, klausinėjimas, ar į šiltnamį paskambinau? Kai atsakydavo, kad ne, „Tai kodėl su agurku šneku?“

47. Sakyk rožė, sakyk tulpė, sakyk raketa.

48. Prisiskini gėlių ir dedi į knygą, kad sudžiūtų

49. KVEPIANTYS FLOMASTERIAI.

50. „Naminukas“ su šimtu žmonių, kurie ieško susirašinėjimo draugų, skelbimų, „Genys“, „Panelė“ su eilėraščių konkursu ir milijonu kitų įdomybių, Jurgos laišku, Lukošiaus rašiniais, Vaivos raudonuoju puslapiu, Sex Failais (reikia pripažinti, kad pastarieji buvo pagrindiniai lytinio švietimo šaltiniai daugybei jaunų žmonių. Ir kaip gerai, kad buvo) ir Plaštakės makiažo patarimais, „Flintas“, „Top Girl“, „Ausis“, plakatai iš lenkiškų „Popcorn“ žurnalų, „Donaldas ir kiti„.

51. Yo-yo – aukštasis pilotažas – „Lopšelis“ ir „Šuniukas“.

52. „Zuikis puikis“: „Mokytojas raito suka/Zuikiui puikiui penketuką“.

53. Visos Astrid Lindgren knygos – „Mažylis ir Karlsonas, kuris gyveno ant stogo“, „Pepė ilgakojinė“, „Ronja, plėšiko duktė“, „Emilis iš Lionebergos“, „Padaužų kaimo vaikai“, „Mes varnų saloje“.

54. Visos Vytauto Račicko knygos – „Šlepetės“, „Zuika padūkėlis“, „Mano vaikystės ledai“.

55. Ištuštėjęs kiemas, nes rodo „Santa Barbarą“, „Marija Laderbario“, „Marimar“, „Marija Mersedes“, „Rozalindą„,  „Laukinukę” ar „Laukinį angelą“. Dar buvo tas serialas apie paauglius internate, rodydavo popiet per TV3, su labai kabinančia intro muzika: „aaaa, ooo, aaa aaa, oo”.

56. „Teleloto“ braukymas tušinuku.

57. Skarbonkių kolekcijos.

58. „Magaiveris“, „Pretendentas“, „Jos vardas Nikita“, „Nešas Bridžas“, „Varnas„, „Atskalūnas„, „Vakarų Vaikiki vienas„, „O trečias geltonas“ (nė kiek ne racist, NĖ KIEK), Dankanas Maklaudas – „Kalnietis“, „Volkeris, Teksaso reindžeris“, „Ieškokit gudručio“, „A komanda“, „Džesika Flečer“, „Policijos akademija“, „Beverly Hillsas 90210”, „Kerėtoja„, „Mano svajonių džinė„, „Melrouzas“, „Pagaliau skambutis“, „Aleks Mek“, kuri pavirsdavo į balutę ir nušliauždavo po durimis, „Bafi, vampyrų žudikė“, „San Francisko raganos„, „Seksas ir miestas„, „Rytdienos laikraštis„, „Kupidonas„, „Daktarė Kvin“, „Namelis prerijose“, „Heralkis“, „Ksena“, „Septintas dangus„, „Popular” (nebepamenu lietuviško pavadinimo), „Saulėta pakrantė“, „Žavūs ir drąsūs“, „Kaip sukasi pasaulis„, „Be namų negerai„, „Pakvaišusi porelė“, „Draugai“, „Auklė“, „Pilna troba“ (mažos Olsen dvynės!), „Žiedė“, „Vedęs ir turi vaikų“, „Ponas Bynas“, „Byvis ir Tešlagalvis„, „Blekaderis„, „Beny Hilo šou„, „Folčio viešbutis„, „Tegul kraujas liejasi laisvai“ (kalė intrigantė!), „Psifaktorius„, „X-failai“ (sooo scary), „Gelbėtojai“.

59. Foto su beždžionėle/papūga/smaugliu Palangoje.

60. ALFONSAS PENIKAS ir „Pop šou”, LAIMA LAPKAUSKAITĖ ir „Olialia”.

61. Žmonės su auksiniais dantimis.

62. Vilhelmo Haufo siaubo pasakos (čia visos PDF formatu!)

63. „Minima“, „Media“, „Maxima“, „Taupa“, „Saulutė“.

64. „Langoljerai“, kuriuos visi prisimena, nes visiems labai įstrigo tas baugumo jausmas, kurį paliko šis filmas.

65. Pezai, kur į pailgą skirstytuvą su kokio nors herojaus galvą pridedi saldainių (nelabai skanūs jie šiaip būdavo) ir išsiimi po vieną.

66. Jau paaugus – Extra kuprinės per vieną petį.

67. Kem kupe, Šokinėjimas per gumą, „Šansas“ (Koks bus vyro vardas, a?), žemės dalijimas, Velnias, prisišikęs kelnes (WTF), „Kis, kis, miau, miau, kokią spalvą tu renkies?“, „Mama, mama, kiek man metų? – Keturi milžinai“.

68. Tos tokios spalvotos spiralės, kur paleidi jas lipti laiptais.

69. „Zuko“ ir „Yupi“.

70. BEŽDŽIONIUKŲ DISKOTEKOS.

71. Oranžinės bei kitų ryškių spalvų kepurės su zinguliukais ant kutų, eidavo komplekte su šaliku; pirštinės su guma įmontuotos į striukę, kad nepamestum.

72. „Taip ir Ne“, „Baltojo katino svetainė„, „Nosis„, „Konrado kavinės ruletė“, „Prieštarauk“, „Gimnazistai“, „Be tabu“, „Dievai ir demonai“, „ Ryto ratas“, „Aukselis“ (atsimenu, sykį panai siūlė 100lt už tai, kad nusikirptų nedidelę sruogytę, o ta nesutiko, galvojau, nu visai durna), „Radijo šou“, kuris atrodydavo kažkas super įžūlaus ir ne visai suprantamo, vėliau – „Orbita“ (man tik dabar toptelėjo, kad Algis Greitai yra lietuviškasis Sasha Baron Cohen’as, „Bobų vasara„, „VRS kamera“, „Tangomanija“ (tango kerštas, kur naikindavo daiktus, ankiek akiplėšiška! O Marijonas – be konkurencijos gražiausias vyras Lietuvoje), „Bentski šou“, „Tam davė O“, „Dar ne vakaras“ (STRIPTIZAS ir karaokė ultimate svetima gėda), muzikinė laida „Viskas!”, „Videokaukas“, „Nekenčiu reklamos“ (Klemensai, nupiešk man avį, Autodamoto – „mano labai mažos pėdutės“), vėliau  – „Robinzonai”, „Akvariumas“, „Baras“, „Dangus“, „Holivudas“, „KIŽ“. Dar būdavo tokia versta laida vėlyvais vakarais „Kinas, kinas, kinas!”

73. ZOZOLE.

74. Ančiukų šokis.

75. Jau paauglystėje – koncertai, kur grodavo kokios trys šiek tiek žinomos grupės – Reamon, Brainstorm ir pan.

76. „Vienas namuose“, „Užsispyrėlės sutramdymas“, „Bukas ir bukesnis“, „Titanikas“, „Kietas riešutėlis“, „Gremlinai“, „Mirtis jai tinka“, „Princesės dienoraštis„, „Matrica„, „Kovos klubas„, „Įsimylėjęs Šekspyras„, „Amerikietiškas pyragas„, „Pats baisiausias filmas„, „Romeo + Juliet„, „Dar nebučiuota„, „Melas vardan tiesos“ ir Jammie Lee Curtis striptizas!, „Moters kvapas„, ir TA tango scena, „Rokis„, „Vaiduoklių medžiotojai“, „Hokus Pokus“, „Liūtas karalius“, „Pokahonta“, „Undinėlė“, „Dama ir valkata“; „Bethovenas“, „Gražuolė ir pabaisa” „Kaukė“, „Brangioji, aš sumažinau vaikus“„Konanas barbaras”, „Sunkus vaikas“ (ta scena, kur visi vemia atrakcionų parke!) – ir filmai, ir animaciniai serialai.

Snobo kino filmai: „Krepšininko dienoraštis„, „Kas graužia Gilbertą Greipą„, „Talentingasis misteris Riplis„, „Atsargiai, durys užsidaro„, „Jaunosios savižudės„, „Beldžiant į dangaus vartus„. (Štai čia kažkas nepatingėjo sudėti šioje rubrikoje rodytus filmus! Nesu tikra, kiek tikslu, tikrai turbūt ne ta tvarka, kuria buvo rodyta, bet vis tiek – verta dėmesio.)

77.  Penktadienio filmo rinkimai visą savaitę balsuojant telefonu, kad parodytų tą, kurio nori. Crazy shit, kai pagalvoji. Anksčiau ar vėliau tai vis tiek parodydavo visus.

78. VIDIAKAI.

79. Juostiniai fotoaparatai bei nuotraukos Turi ribotą kadrų skaičių – 12, 24, 36 ar 48, tad geriau nesusivaryt.

80. PEIDŽERIAI aka pranešimų gavikliai. Nepažįstu nieko, kas būtų turėjęs, bet visi prisimenam jų reklamas.

81. Philips DIGA, o po to – Nokia 3310 su kodinėmis melodijomis, kurias gali atsisiųsti už 2lt pagal nurodytą kodą reklamoje. Bet eini į interneto kavinę ir susirandi tą melodijos kodą internete ir susivedi sau nemokamai.

82. Paramos daina.

83. Kapsulių burbuliukų rinkimas.

84. Gofruoti plaukai, spalvotu tušu dažyti plaukai, drakoniukai, pilna galva kasyčių, dažytos sruogytės, du kuodukai, KASYČKŲ MEIKERIS (ten tokį per TV shopą reklamuodavo, kažkas vėliau pasityčiojo ir sukūrė video su pakaba ir grąžtu), judantys drugeliai, spalvotos mini spyruoklytės plaukuose, trumpi bob-kare kirpimai.

85. Pirma besisukanti kėdė namie vietoj paprastos.

86. TV dienos metu bei naktį nieko nerodo, nes PERTRAUKA.

87. Lenkiški dražė – geltona su klounu, juoda su piratu ir žydra su jūreiviu.

88. BON PARI saldainiai, skaniausias – juodųjų serbentų.

89. BŪSTINĖS.

90. Skaitliukai, kuriuos naudoja pardavėjos parduotuvėse.

91. „Twin Peaksas“ su tėvais šalia. Nežinai kodėl, bet kažkodėl labai baisu.

92. TETRIS.

93. BALIONAI SU VANDENIU PRO LANGĄ.

94. „Tiko“, „Ralis“, „Manija“, „Dar 2“ ir jų organizuoti žaidimai, kur klasėms reikia rinkti popierėlius, „Bingo“, šokoladas „Princas”.

95. MAKARENA.

96. MAJAKINIMAS.

97. LAZERIUKAI.

98. LNK žvaigždė ir ELEKENIS. Kai kuriuose kaimuose ant senų namų langų vis dar galima išvysti tą žvaigždę.

99. LAMBADA.

100. Taksofonai ir tas numeris, kur paskambini iš stovyklos ir paprašai, kad mama apmokėtų skambutį. Nu ir taksofono kortelės.

Tikrai tikrai kažką pamiršau, tad lauksiu jūsų komentarų.

Ar anie laikai buvo geresni negu dabartiniai? Tikrai ne, jei kas nuneštų mus, tokius, kokius esam, į tą praeitį, nemažai dalykų išgąsdintų, nes patys realiai net nesuvokiam, kaip smarkiai viskas pasikeitė į gerą. Ir tik nereikia sakyti, kad oi, kokia nuostabi karta mes buvom ir kokie baisūs šiuolaikiniai vaikai. Viskas yra… Na, tiesiog, kitaip. O dabartis lygiai tokia pat žavi ir šilta kada nors mums atrodys, tik laikas jau toks dalykas, savaip jausmus sudėlioja.

***

Jei tau patinka tai, kaip rašau, padėką ir palaikymą gali išreikšti tapdamas mano patronu štai čia.

47 Komentarai

  1. 1989 kid 1989 kid

    Nuostabu! Dar pridėčiau:
    – 9/11 ir pirmas susipažinimas su terorizmu pasaulyje
    – Žemės drebėjimas Lietuvoje 😀 bent jau mano mokykla kokius metus apie tai kalbėjo, net ir pamokas turėjom kaip išgyventi 😀

    • Mahila Mahila

      Ačiū! Šitie kažkaip nešovė į galvą kuriant sąrašą.

    • D D

      Tai ple, kad tas žemės drebėjimas buvo kokiais 2005…

  2. ms.stripes ms.stripes

    Prie 81, NOKIA 3310 dar ir 2 pirmos skambučio sekundės nemokamai. Paskambini, pasakai žodį ir padedi ragelį. Tada Tau atskambina ir per 2s atsako 😀

    • Mahila Mahila

      Aha, klasiokės taip darė, kol neatėjo baisulinė sąskaita joms. Tiksliau, jų tėvams 😀

  3. D D

    5. Autanjanas ir trys šunietininkai; Ten buvo kažkokie skraidantys poniai, nes man įstrigęs vienas epizodas kaip jie buvo kažkokioj talpoj su medum ir dėl medaus jų sparnai sulipo ir negalėjo išskristi.. (gali būti, kad tas pats My Little Pony, tik 80-ųjų). Gal prieš 10 metų pabandžiau pažiūrėt Speed Racer, tai supratau, kad reikėjo jį ir palikt vaikystės prisiminimuose..
    16. Ne į varnas, o į antis šaudai. Ir jei pataikai, šuo ją pakelia ir parodo, o jei ne, tai juokiasi iš tavęs..
    27. Dar prieš porą metų Tauragėj matėm, kad prekiauja ar keičia sifonus.
    34. Dar buvo skustuvai Schick ir Dviračio Žynios parodijuodavo sakydami: Eik tu Schick kaip skuta.
    58. „O trečias geltonas” tai jaučiu keisčiausias vertimas ever, žinant, kad originalas „Martial Law”…
    72. „Klemensai, nupiešk man avį” tai čia iš „Aš su jumis”.
    84. Buvo per Tango TV (?) ŽAS’ų laida „Be proto”, tai jie ten ir parodijavo tą „kasyčko meiker”.

    • Mahila Mahila

      Ačiū už papildymus/pataisymus!

  4. Egle Egle

    Ooo, ačiū už nuorodas į Haufo pasakas, neseniai mamą turėjau perkalbėt, kad neatiduotų kažkam mano vaikystės Haufo knygos su awesome iliustracijomis

    • Mahila Mahila

      Nuostabi knyga, tiesiog nuostabi. Kažkada sapnavau W. Haufą seną, seną, o paskui perskaičiau, kad jis sulaukė vos dvidešimt ketverių.

  5. 1992 kid 1992 kid

    Dar buvo baisiai populiaru mainytis įžymybių nuotraukomis ir plakatais (stori segtuvai, sveriantys daugiau nei visos tos dienos pratybos ir vadovėliai, miniatiūrinių nuotraukų dėliojimas ant plakato, kurį norima gauti, bei žurnalai, perkami iškarpymui).
    Į tą pačią įžymybių ir žurnalų temą – buvo toks žurnalas ,,tavo žvaigždė”, tiksliau nuotraukų albumas, reikėjo pirkti lipdukų rinkinius, klijuoti į žurnalą (arba tiesiog ant popieriaus), surinkti reikiamą kiekį skirtingų ar vienodų lipdukų (priklausomai nuo norimų prizų), išsiųsti ir laukti, kol prizas atkeliaus. Vienais metais buvo labai geros sąlygos, tai pavyko gauti nemažai kompaktinių diskų (aktyviau dalyvavusios draugės daugybę jų gavo), pati tokiu būdu gavau Anastacios, Avril albumus, dar kažkieno (ten tik užsienio atlikėjai buvo). Bet svarbiausia, kad jau tuomet nusistebėjau jų kokybe – jie nesiskyrė niekuo nuo turguje pardavinėtų piratinių kompaktinių diskų (tad nestebina, kodėl taip laisvai juos dalijo). Tai iki dabar keista, kaip taip galėjo jie tokius nelegalius prizus dalinti, juolab, kad jau kokie 2005-ieji buvo.

    Iš serialų – argentiniečių ,,Mažyliai”, kiekvieną savaitgalį žiūrėdavau, net ir tėvai buvo susidomėję, o kiek vėliau – ,,Pelenės istorija” / Floricienta (pastarąjį nuo pradžių iki pabaigos ir dabar peržiūrėčiau, jei tik rasčiau kur nors bent jau anglišką vertimą). Dar su tais pačiais aktoriais buvo ,,Maištingas amžius”, bet jau nebesudomino.

    • Mahila Mahila

      Aha, aš rinkau „Draugus”! To žurnalo tai neprisimenu. Tie visi serialai truputį jau vėliau išėjo, kai jiems jau buvau kiek per didelė, tai neįsirėžę.

  6. 1992 kid 1992 kid

    Tiesa, niekaip negalėjau prisiminti Candy Candy, rodos, kažkaip nemačiau aš jo, nors daug kur jis minimas kaip 90′ dalykas. Bet užtat buvo ,,Mažoji Ledi”, pamenu, keldavausi 7h ryto savaitgaliais, kad tik pamatyčiau seriją. Kiek teko googlinti, tai lyg ir ,,Lady, lady” verstųsi.

    O šito gal ir nelabai kas žiūrėjo, bet buvo mano didelė meilė. Per LRT kelių dalių serialas ,,Margarita Volan” – kaip man jis patiko (buvau pradinėse, o gal net ir dar nėjau į mokyklą? nes pamenu, kad prieš jį ,,Spaudos klubą” (A. Siaurusevičiaus vestą) rodydavo, labai migdydavo mane ta laida, tai stengdavausi pažaisti ką nors, kad tik neužmigčiau 😀 ). Tai nostalgijai užėjus vis pamėginu susirasti, bet nesėkmingai (nes vėlgi bent jau angliškų titrų norisi, kadangi jis prancūziškas).

    • D D

      Tai jei tu 1992 gimimo, tai Candy Candy nelabai ir turėtum prisimint, nes jei neklystu, jį rodė 1994-1995 ar 1995-1996..

  7. Zolpi Zolpi

    55. Tas serialas apie paauglius internate – Apsvaigę iš meilės (Locura de Amor)!

    • Mahila Mahila

      Aha, ačiū! Aaa, ooo, aaa, ooo.

  8. Goda Goda

    kai išsiardai savo mygtukinį telefoną ir po mygtukais pakiši spalvotų popieriukų. va tada tai kietai!! šviečia mobiliakas kokiom tik nori spalvom 😀 arba tie šviečiantys lipdukai, kurie suveikdavo nuo telefono vibracijos.

    žiauriai gera prisiminti! ačiū!!

    • Mahila Mahila

      Aha, tiksliai! Dar prisimenu, kad turėjau pora telefonų, nes nu reikaliukai. Ir telefono dėkliuką su KANAPE, kurį patrynus jis skleisdavo kvapą 😀

  9. Nijolė Nijolė

    Furbis! Turėjo viena klasiokė, iš Amerikos jai parvežė.. o kaip aš pavydėjau, eidavau pas ją su juo pažaist..Buvo tokia neišsipildžiusi mano svajonė, kad prieš metus ar dvejus, mano vyras jį man padovanojo..:D

    • Mahila Mahila

      Aha, man irgi neteko turėt, tik pavydėt… Bet kažkaip nuoskaudos nejaučiu 😀

      • Marija Marija

        Furbis buvo mano visiška svajonė ir nuoskauda, tėvų draugų dukra turėjo ir juo NET NESIDŽIAUGĖ 🙁 Irgi turėjau minčių dabar jau pati nusipirkti 🙂

  10. 1980-1984 irgi prisijungia prie "90-tųjų prisiminimų" 1980-1984 irgi prisijungia prie "90-tųjų prisiminimų"

    Oi,dar būdavo magnetofonai juostiniai… ir kasetiniai…
    KASETINIAI PLEJERIAI su AUSINĖM, ant batareikų!!!!
    Kapitonas Tenkešas (serijalas) , „4-i tankistai ir šuo” „ZORO” !!!! „Juodoji tulpė”.
    ROBINHUDAS!!!!
    Ir „Labanakt vaikučiai”, kur po žinių eidavo,tai taaaaip sunku buvo „atlaikyti” laukimą neužmigus!
    Mandarinai tik per Kalėdas.
    Varškės sūreliai,tik po blatu…
    Nespalvotas televizorius (lempinis) , ir kas gi iš mūsų nepabuvojo jojo distanciniu…
    Pirmas distancinis – ant laido (prie tv „Šilelis”)

    Gira bačkose,ir kilometrinė „gyva” eilė su trilitriniais..
    Gazuoto vandens aparatai – už 1kapeika.(O su sirupu,berods 3 kapeikas kainuodavo)

    Beje,LABAI AČIŪ už „Langoljerus” , vis niekaip negalėjau atsiminti tikslaus pavadinimo. Tikra tiesa, įtampa per visą filmą… Nu toooks siaubo…

    • Mahila Mahila

      Taip, taip, taip, su viskuo sutinku! Pamenu, pas mus vienas TV buvo be garso, nespalvotas, tai kitame kambary pasileisdavau su garsu ir žiūrėdavau.

  11. Chris Chris

    100. Tas taksofono nr buvo 8191. Dažnai taip mamai majakindavau, o ji atskambindavo į taksofoną

    • Mahila Mahila

      Aš iš stovyklos skambindavau tėvams taip 😀

  12. Justina Justina

    kiemo baika su rusisku kontekstu ‘Vidal sasoon? Wash & go!”
    vaski chi arba vaski hop
    rap is cool arba rave is cool ant blokiniu namu rajonuose sienu , bet pasirinktinai sasiuvinyje
    rasinejimas ir piesinejimas sasvinio gale apskritai
    as buvau crazy del the prodigy, bet kartu klausiau ir e-rotica
    vito lingio nuzudymas, gretimas namas
    groji maga is savo balkono kad per visa kiema girdetusi, nulipi zemyni ir stebi reakcijas
    lenarai

    • Mahila Mahila

      Kai man buvo gal 14, išmainiau savo LEGO kaladėles į Prodigy, Bjork ir Offspring kasetes. No regrets.

      • Jurka Jurka

        TEisingai. Tavo amžiaus į popso kasetes be gailesčio surašiau visus iki tol išleistus Metallica albumus – koža, kerzai ir tašė – paauglys metalistas buvau. Ir likau!

        • Mahila Mahila

          Reikėtų kerzus parduot, bet vis kažkaip nedrįstu…

  13. Laurynas Laurynas

    Pokemonai, Digimonai, Drakonų kova, Samurajus X, čia tai kas lėmė, kad man 26 metai, o aš vis dar žiūriu Anime ir mūsų tokių labai daug. Gimiau 1992, viską iš 100 mačiau, plius minus turėjau, patyriau, labai taikliai.

    • Mahila Mahila

      Ačiū! Aš vat su tavo išvardintais nedraugavau, tad pamaniau, kad būtų nesąžininga įtraukti 😉

  14. As As

    Tas serialas aaaa ooo aaa locura de amor – pakvaišę dėl meilės. Ptidėčiau VIVA

    • Mahila Mahila

      Aha, jau atkapstėm! VIVOS neturėjau, bet turėjau best VIVOS piratinius CD 😀

    • Mahila Mahila

      Kažkaip vat šito nesinorėjo dėt 😀 Bet sutinku, tinka.

  15. PicosFanas PicosFanas

    Teletabiai kur? 😀

    • Mahila Mahila

      Nelabai su jais tapatinuosi 😉

  16. Čia gal toks labiau Klaipėdos vietinis, Laluna radijo stotis, vasarą turėdavo išskirtinai tokią laidą „Vasaros banga”, kiekvienais metais keidavosi vedėjai, vienas būdavo iš radijo ir kitas kokia Klaipėdos žvaigždė. Vika iš Mango yra vedus, Eglė Jackaitė ir dar daug kas ko jau nepamenu.

  17. Mr. Number One Mr. Number One

    apie ta jaunimo seriala kur oooo aaaa dainavo 😀
    Soñadoras jis vadinos 🙂 o jo traileris cia

  18. Rimas Rimas

    Prie šimtojo pridėsiu, kad taksofonu eidavo skambint nemokamai jį stipriai patrankius, dėl Pulsar 50 konstrukcijos ypatybės patrankymas suveikdavo taip pat kaip įkištas techniko raktas, gerai dar jei skambindavo vietiniais numeriais vaikai pažaist, bet buvo ir taptautinių skambučių, nuostolių pridarydavo.
    Gal kad Telekome dirbau, devyniasdešimtuosius man labiausiai primena sudaužyti taksofonai, nuniokotos būdelės, kurias dar kartais ir vietoj tualeto panaudodavo, lūžtanti sovietinė analoginė technika, kai krūva žmonių bandydavo prisiskambint į Omnitel ar Atviros Lietuvos Fondą ir jungtis prie interneto, taip pat išdaužytos ir išvogtos nuošalesnės telefonų stotys, kai dėl atleidimų nelikdavo kam jas prižiūrėt.

  19. L. L.

    aš viena gumą šokinėjau? obuoliukus trejetukus.

  20. Viktorija Viktorija

    Na belieka tik apsiverkti…. Tokia jau dalia tokių sentimentalių žmonių kaiž aš. Beje, labai šaunu kad parašėt apie tai kad tie laikai tikrai nebuvo geresni ir kad dabartis yra labai faina. 🙂 iš tikro taip yra bet mes prisimindami vis galvojam kad kažkada va ten buvo geriau. Ačiū kad sugražinot į realybę. 🙂

    • Sim-sim Sim-sim

      TV laida „Viskas” su Asta Stašaityte, plikyti pyragaičiai, tokie pailgi su sviestiniu kremu (būdavo baltas arba kakavinis), ledai Pingvin, siemkos (kepintos saulėgrąžos), kurias pardavinejo bobutės turgely, sudėtas i susuktų laikraščių tūteles. Pridavus butelius ir gavus 1 rublį išeidavo trigubas pingvino ledų ir viena tūtelė siemkų.
      Žaidimas Ali Baba, žaidimas butelis.

  21. Marius Marius

    Dar trūksta serialų Nespalvoti Adamsų šeimynėlė per LNK ir Nauja Adamsų šeimynėlė, Serialas Kung Fu bei tęsinys Sergėtojai filmai per LNK Iš Warner Bros kolekcijos (Trintukas, Betmenas, Vabalų sultys…)
    Naujieji Robino Hudo nuotykiai. Pradžioje jį rodydavo (tada) LTV , vėliau per LNK tą patį serialą rodė tik jau su kitu aktoriumi tokiu garbanium blondinė vėliau ir per TV 1. Dar serialas Luisa ir Klarkas Nauji Supermeno nuotykiai per LNK ir vėliau TV 1.

    LNK serialas Kaimynai ,laidos Šou Bulvaras, Nosis , Benski Šou.

    Argertiniečių serialas Stebuklai (Milagros) , Marisol,Esmeralda, aktorė Viktorija Rūfo…

    Veiksmo serialas Naitmenas per (tada) Baltijos Televiziją.
    Bušido Rings kovinio sporto laida (Akira Maeda,Volk Han, Kijoši Tamūra, Masajuki Narusė ir Dikas Frėjus…) per Baltjos Televiziją.
    Auksinė RINGS kolekcija vasaros vakarais per Baltijos TV.
    BTV kanalo pervadinimas į TV4, Serialas Dapkai ur Butkai , lietuviškas serialas Julija, Nekviesta Meilė, MTV Lietuva kanalas, VIVA Šou laida per LTV su Aurimu Dautartu.
    Eurovizijos konkurso debiutas 1994 m ir užimta paskutinė vieta, Aivaras Eurovizijoje, grupės Skamp daina Mūsų dienos kaip šventė, LT United užimta aukščiausia 6 vieta Eurovizijoje.
    Laidos :Ragai, Lalaila, Antanėlio Lietuva, Le Broniaus Šou.

  22. Marius Marius

    LNK serialai , Atogrąžų karštis, Griaustinis rojuje su Hulku Hoganu, Žūdbūtinis mūšis serialas. Senoviškas serialas Betmenas per TV3 šeštadienio rytiais.
    Serialas Varnas su Brandonu Lee.
    Nomedos pokalbių Šou, realybės šou Akvariumas ir Akvariumas 2, Žvaigždžių vartai.

  23. Niunia Niunia

    Kaip baigiasi „sakyk raketa”? Pas mus nebuvo

    • Mahila Mahila

      Skrisk į tualetą 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.