Pirmyn į turinį

Ką pamatyti Panevėžyje? Išsamus lankytinų vietų sąrašas

Šį įrašą skaitytojams esu skolinga jau kelerius metus. Vis žadu aprašyti, ką galima nuveikti mano mylimame gimtajame Panevėžyje ir vis, užsisukusi kituose reikaluose, to nepadarau. Tad štai, atiduodu skolą.

Beje, rašau tik apie vietas, kuriose esu buvusi pati ir rekomendacija ateina per asmeninę patirtį. Yra ir vietų, apie kurių egzistavimą žinau, bet pati nesilankiau jau labai seniai, tad manau, kad jas čia įtraukti būtų truputį nesąžininga. 

Taip pat, kur išeina, pridedu nuorodas į vietų FB ar pan. puslapius, kur apie jas galite sužinoti daugiau. Paspaudę ant nuotraukų, jas padidinsit. Kai kurių vietų nuotraukų neturiu, bet pažadu pasitaisyti ir pridėti, kai vėl apsilankysiu. O jei norite contributinti savo foto, parašykit man.

Vietos įžymybės

Mašinų turgus aka mašinturgis

Pramonės g. 10B. Darbo laikas – savaitgaliais 6-15val. 

Panevėžio mašinų turgus oficialiai vadinasi Panevėžio automobilių turgumi, tačiau niekas jo taip nevadina. O štai mieste niekad nesilankę žmonės sutrinka, kai pasiūlau jiems ten nuvykti – gi mašinos jie neieško, tai ką ten veikt. Šis turgus unikalus tuo, kad, kažkada savo veiklą pradėjęs kaip automobilių turgavietė, laikui bėgant išaugo į vieną įspūdingiausių sendaikčių turgų Lietuvoje. 

Kai man kažko prireikia – ar tai būtų šviestuvas, ar apranga teminiam baliui, ar kėdė prie rašomojo stalo – važiuoju į mašinų turgų. Vinilinės plokštelės, indai, baldai, dviračiai, riedučiai, automobilių dalys, riešutai, alyvuogės, duonos gaminiai, vazoninės gėlės, neaprėpiama gausybė drabužių, batų ir aksesuarų – štai tokia turguje parduodamų prekių įvairovė.

Minusas – pastaruoju metu drabužių blusturgyje užsiveisė nemažai pigių prastos kokybės naujų drabužių, tokių, kurie parduodami įprastame turguje, tai dėl šito apmaudu. 

Tiesa, mašiną ten irgi vis dar galit įsigyti (arba parduoti)!

Draugas, kurį vasarą vežėmės į šitą turgų, praėjusią savaitę apsilankęs MO parodoje “90-ųjų DNR” sakė, kad šitas turgus jam didesnį 90s įspūdį paliko negu ta paroda. 

Senvagė

Koordinatės – 55°43′55″š. pl. 24°21′40″r. ilg.

Ko nors paprašius rekomendacijų, ką pamatyti Panevėžyje, tikrai bus paminėta Senvagė. Miesto centre, kairiajame Nevėžio krante įsikūrusi Senvagė – tai stovinčio vandens telkinys, kuriame yra iki pat žiemos veikiantis fontanas (vakar dar veikė), jauki salelė, o taip pat – dekoratyvinių skulptūrų skveras. Kiek žinau, Senvagės teritoriją, kaip ir daugybę kitų Panevėžio vietų, ketinama atnaujinti, tad netrukus laukia kasybos-statybos, na o vėliau viskas turėtų atrodyti dar gražiau negu dabar. O tuo tarpu kai kurie panevėžiečiai teigia, kad nereikia jokių atnaujinimų – viskas ir taip atrodo labai gerai.

Vladimiro Ivanovo (Verslo žinios) nuotr.

Raktų medis

Birutės g. 5

Žemiau aprašytos “Seklyčios prie uosio” pavadinimas kilo nuo šalia esančio ypatingo uosio – taip vadinamo raktų medžio. Tris kartus trenktą žaibo, atlaikiusį kelis gaisrus, uosį norėta nukirsti, tačiau keramiko Algirdo Jonušio iniciatyva buvo nutarta paversti jį miesto įžymybe. Pasakojama, kad raktai ant medžio pradėti kalti dėl to, kad, čia atliekant kasinėjimus, buvo rasta dėžė su septyniasdešimčia raktų. Dabar šitas medis pasidarė populiarus tarp vestuvininkų. 

Pačiai yra tekę dalyvauti rituale – Seklyčios šeimininkas Vidmantas davė raktą, kurį įkalus į medį, reikia sugalvoti norą, o vėliau tampant virvelę paskambinti/pabarškinti viršuj kabančiomis skardinėmis. Yra tekę girdėti nuomonių, kad tie kalimai – medžio kankinimas, bet primenu, kad jis yra trissyk pažymėtas žaibo ir pasmerktas myriop tam tikra prasme prikeltas naujam gyvenimui. 

Maistas ir gėrimai

Kur pavalgyti Panevėžyje? Štai sąrašas puikių vietų.

Špunka Old Barrel Pub

Savanorių a. 4a, 

Buvusios “Gyvo alaus krautuvėlės” patalpose prieš keletą metų įsikūrė Špunka. Pavadinimas Vilniuje daug laiko leidžiantiems tikriausiai pažįstamas, tik reikalas tas, kad Panevėžio Špunka yra geriausia Špunka iš visų. Interjeras – esu tikra, kad mašinų turgus čia pasitarnavo kaip reikiant, muzika, maistas (labai geras maistas), alus ir bendra atmosfera – viskas čia labai gerai. Man patinka ir tai, kad čia galima užeiti ir su draugais, ir su tėvais – publika įvairi ir vėlyvą popietę čia atsivedęs tėvus nesijausi ne savo vietoje. Be to, vieta draugiška gyvūnams.

Viskas, ką man yra tekę ragauti šitoje Špunkoje, buvo labai skanu ir labai adekvačiomis kainomis. O didysis Špunkos išskirtinumas, mano akimis, yra tai, kad čia galima rasti deep fried Mars bar – turbūt pačio nesveikiausio deserto pasaulyje. Internetai rašo, kad vienoje porcijoje – 626kcal. Tiesa, čia jis patiekiamas su ledais ir apšlakstytas šokoladu, tai patys pagalvokite. Gera mintis imti vieną ant kelių ir ragauti atsakingai. Bet tikrai skanu.

Seklyčia prie uosio

Birutės g. 8

Nors pavadinimas gal ir skamba nelabai patraukliai, šitos Panevėžio vietos praleisti nederėtų. Nuo 1990 m. Panevėžio rajone, Piniavos kaime veikia alaus darykla “Piniavos alutis”, kurią įkūrė Vidmantas Perevičius. Tas pats žmogus vadovauja ir šiam bariukui, įsikūrusiam šiek tiek atokiau nuo centrinių Panevėžio vietų. 

“Seklyčioje prie uosio” galite paragauti neįprastų vietinio alaus rūšių. Jie turi jaukų vidinį kiemelį, organizuoja alaus degustacijas, vakarėlius, kartais – ir didesnis renginius ant šalia esančios pievos, o alų jums gali įpilti į molinius ąsočius, vaizduojančius apverstas galvas. Didžiulis vietos privalumas – ten skambanti gera muzika. 

Čičinsko užeiga

Ramygalos g. 43

Į šią vietą reikia eiti tik vienu tikslu – ragauti Čičinsko kepsnio. Jie tvirtina užpatentavę originalų patiekalo receptą ir jis ten gaminamas jau ilgus metus. Tik nevykit savaitgalio vakarą, nes tokiu metu ten vyksta audringi vakarėliai. Na, nebent ieškote audringo vakarėlio su estradine muzika kompanijoje kam virš penkiasdešimt. Tuomet būtinai varykit ten savaitgalio vakarą. Draugiškas patarimas – gerai pagalvokite prieš imdami pilną porciją. Pusės dažniausiai – per akis. 

Kaip jau esu sakiusi, esu tikra, kad, pakliuvęs į gero PRščiko rankas, Čičinsko kepsnys galėtų puikiai sužaisti kaip krašto vizitinė kortelė, firminis patiekalas, kurio paragauti knietėtų atvažiuoti visiems. Prisiminus dvarininko Čičinsko istoriją, sukurti legendą būtų nesunku. O gal Upytę, kur Čičinskas viešpatavo, turistų traukos centru paverstumėme. Tikiuosi, kad vieną dieną taip ir bus.

Déjà vu

Kranto g. 24

Panevėžio centre, Senvagės pakraštyje buvusiame malūne įsikūręs 4* žvaigždučių viešbutis Romantic – neabejotinai prabangiausia vieta mieste. Čia rasite Déjà vu restoraną, kuriame labai jauku – klasikinis interjeras, židinys, o šiltuoju metų laiku faina pasėdėti mieloje terasoje su vaizdu į Senvagę. Kainos čia kiek aukštesnės negu kitose Panevėžio vietose, bet šventinių pietų kartais tikrai galima nueiti. Kiek teko lankytis, savaitgalio vakarais ten pilna žmonių, tad rekomenduoju vietą rezervuotis iš anksto. 

Pizza di Napoli

Respublikos g. 19-1a

Nors ši picerija gyvuoja jau seniai, jos pavadinimo niekaip neišmokstu mintinai – pernelyg jau jis generic ir panašus į visų kitų picerijų. Bet ne pavadinimas, o maistas vietą puošia. Pica čia kepama malkomis kūrenamoje krosnyje ir niekuo nenusileidžia nuo vilnietiškų Pizza Verde ar Don Simon. Labai rekomenduoju. Kai buvau, buvo galima atsiskaityti tik grynais. 

Mėsmalė

Respublikos g. 34

Šiame bare, įsikūrusiame buvusio “Pavasariuko” patalpose, pirmą kartą apsilankiau vos prieš kelias savaites ir tokiu metu, kai jau nebetiekė maisto. Tačiau teko girdėti, kad meniu ten panašus į Špunkos, alaus pasirinkimas – irgi. Kol kas galiu tik pasakyti, kad vieta atrodo labai faina. Interjeras gana įspūdingas – viduje pamatysit daug visokių mėsmalių, tai turėkit omeny, jei nutarsit čia nusivesti draugą vegetarą ar veganą. Tikiuosi apsilankyti dar kartą ir pateikti jau platesnę apžvalgą. Kai buvau, buvo galima atsiskaityti tik grynais. 

Tik Pizza

Respublikos g. 70

Čia irgi rasit visai neblogos picos, tačiau skoniu Pizzai di Napoli ji nusileidžia. Bet kainos ir kokybės santykis puikus. Esminis šios picerijos privalumas tiems, kas turi vaikų – milžiniška (neperdedu) žaidimų erdvė. Beje, kadaise tose patalpose buvo bankas, vėliau – naktinis klubas, na o dabar – picerija ir sporto klubas.

 

Kranto 12

Kranto g. 12

Panevėžiečiai šį barą/restoraną, kurį gyvuojant atsimenu kiek pati esu gyva, žino įvairiais pavadinimais – “Pas Urboną”, “Dryžiai”, “Plytinė”, “Kranto kavinė”, o mano draugų rate kalbant apie ją sakoma “Varom į Krantą”. Skanus maistas, gan platus alaus pasirinkimas, jauki atmosfera. Man labai patinka tai, kad savaitgalio vakarais čia ant sienos rodomi įvairūs koncertai – Rod Stewart, Joe Cocker ir panašaus stiliaus atlikėjų. Kranto kavinė – neatsiejama Panevėžio identiteto dalis, tad viešint derėtų užsukti. Tiesa, jei lankysitės savaitgalio vakarą, būtinai rezervuokitės vietą iš anksto, nes tokiu metu ten visada pilna žmonių. 

 

Kapučino kavos ir šimtalapių namai

Parko g. 24B

Kultūros ir poilsio parko pakraštyje, buvusio pobaisio baro patalpose po didžiulio atnaujinimo neseniai atsidarė jauki kavinukė, kurią vietiniai netruko pamėgti. Gera mintis užsukti sušalus parke, esat laukiami su augintiniais.

Dar dvi kavos vietos, tik jau centre, kurias rekomenduoju – Kavalierius (Respublikos g. 44) ir Kavos dėžutė (Laisvės a. 15-18). 

Restoranėlis „Bisas”

Laisvės a. 6

Kadaise ten buvo gėlių parduotuvė, o vietiniams toji vieta buvo žinoma “Matistos” (kirtis ant i) vardu. Dar vėliau – trashy baras “Taverna” su neribotu darbo laiku, pigiu alum ir tuliko duryse išspirta skyle. Šia istorija sunku patikėti užėjus į “Bisą”, kuris yra visas jaukus ir mielas, puikiai tinkantis šeimos susibūrimams. Giriu už patiekalų įvairovę bei šiltą atmosferą. Tik apmaudu, kad viskas, ką ten esu valgiusi, buvo tik okei, bet nieko įspūdingo. O gal tiesiog taip užtaikiau. Vis tiek verta užsukti. 

The Drunken Horse Pub

Respublikos g. 28

Priešais J. Masiulio knygyną įsikūręs pubas be išsikalinėjimų su plačiu alaus pasirinkimu. Pripratusius prie sostinės kainų maloniai nustebins draugiškos belgiško alaus kainos. Gera vieta žiūrėti sporto varžybas ir didelis pliusas tas, kad savaitgaliais dirba gana ilgai. 

 

Galerija XX

Laisvės a. 7

Pačiame centre yra įsikūrusi mini galerija, su nuolat besikeičiančiomis ekspozicijomis, o šalia jos – jauki kavinė-baras (turbūt taip reikėtų vadinti vietą, kur galima ir pavalgyti ir išgerti?), kuri puikiai tinka susitikti su draugais. Vienas minusas – anksti užsidaro.

Tauros Loftas

Senamiesčio g. 29

Turiu pripažinti, kad Tauros Lofte lankytis teko senokai, tačiau visi apsilankymai ten buvo puikūs. Daug vietos pasėdėti su draugais, fainas interjeras, platus alaus pasirinkimas. Kaip suprantu, dėl kaimynų nepasitenkinimo gatvėje šlitinėjančiais triukšmingais lankytojais, Tauros Lofto veikla buvo šiek tiek apribota ir dabar ten daugiausia vyksta įvairūs renginiai. 

 

Gamta

Skaistakalnio parkas

J. Biliūno g. 3

Šiuo metu remontuojamas/atnaujinamas, Skaistakalnio parkas yra viena mano mėgstamiausių Panevėžio vietų. Vasarą ten kartais vyksta koncertai ir kiti renginiai, bet man jis ypatingas ir mylimas dėl kitų priežasčių. Šalia įėjimo į parką nuo Smėlynės gatvės yra Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos senosios kapinės, kuriose, manoma, laidoti pradėta XIX a. Pradžioje. Šitos kapinės labai gražios ir dėl savo senumo pakankamai spooky pačia geriausia prasme. Kadangi parkas irgi pakankamai senas, medžiai jame išties aukšti, todėl vaikštant po didžiulę (apie 50ha) parko teritoriją taip pat neapleidžia mistifikuota atmosfera, kad ir kaip kvailai skambėtų šitas sakinys. Kiek laiko ten gotų laikais ir vėliau esu praleidusi, ojoj. 

Artimiausiu metu ketinama rekonstruoti Skaistakalnio parke esantį poeto J. Čerkeso-Besparnio namą. Daugiau apie Skaistakalnio parko įdomybes galite paskaityti šiame puikiame straipsnyje.

Aina.lt nuotrauka.

 

Kultūros ir poilsio parkas

Parko g.

Gyvenu šalia šito parko ir čia visada vedu pasivaikščioti tėvų šunį, kartais išlekiu pabėgioti ar pasivažinėti riedučiais. Ne toks senas ir mažesnis negu Skaistakalnio, šitas parkas taip pat yra labai jaukus. Čia yra įrengtas didžiulis skeitparkas, puikūs dviračių takai, visai neseniai suformuotos mini apžvalgos aikštelės-terasos (net nežinau, kaip pavadinti), nuo kurių galima romantiškai žvelgti į Nevėžį. Man labai gražus naujasis šio parko tiltas, kurį dailiai apšviestą mėgstu fotografuoti naktį. Be to, toje parko pusėje, kuri greta manęs, yra daugybė varnų lizdų. Kai buvau paauglė, buvau gotė, klausydavausi atitinkamos muzikos, skaitydavau daug visokių spooky istorijų, o kiekvieną rytą mane pažadindavo varnų kvarkimas iš parko. Tobula.

Kultūra

Panevėžio lėlių vežimo teatras

Respublikos g. 30

Wiki rašo, kad šis teatras yra vienintelis lėlių vežimo teatras Europoje. Pati, dar būdama maža, supratau, kad lėlių teatras – ne man, tačiau neabejoju, jog tikrai netrūksta žmonių, kurie įvertins šią išskirtinę Panevėžio vietą, kuri skaičiuoja jau 33 gyvavimo metus. 

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka

Respublikos g. 14

Panevėžys turi nuostabią biblioteką, kuri į naujai įrengtas patalpas persikėlė kai baiginėjau mokyklą – apie 2006-uosius. Prabėgus daugiau negu dešimčiai metu nuo naujųjų patalpų įrengimo biblioteka atrodo puikiai – šviesi, jauki, moderni. Jau išvykusi iš Panevėžio grįždavau į ją skolintis knygų, nes Vilniaus A. Mickevičiaus biblioteka nė pro kur jai neprilygo. Bibliotekoje vyksta įvairūs renginiai – susitikimai su rašytojais, eksponuojamos parodos, galima įsikurti dirbti. Man miela tai, kad čia yra įrengta panevėžietei poetei Elenai Mezginaitei, kurios eilėraščiai nepelnytai yra gana mažai žinomi, skirta erdvė. Beje, šiai bibliotekai netrukus sukaks šimtas metų.

Režisieriaus Juozo Miltinio butas

Algirdo g. 54-19

Paradoksalu, tačiau šiame bute-muziejuje apsilankiau gana vėlai – 2016-aisiais. Įdomu tai, kad režisieriaus Juozo Miltinio (1907-1994) butas yra Algirdo gatvėje, niekuo nuo kitų neišsiskiriančiame daugiaaukštyje. Daugybė knygų, nuotraukų, paveikslų ir kitų asmeninių režisieriaus daiktų leidžia bent truputį prisiliesti prie šios, neabejotinai, garsiausios Panevėžio (į kurį atsikraustė 1940-aisiais) asmenybės. Butas atviras visiems, bet, spėju, būtų gerai dėl apsilankymo susitarti iš anksto.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekos tinklapio nuotr.

 

Juozo Miltinio dramos teatras

Laisvės a. 5

Po visų skandalų ir nešlovingų laikų Juozo Miltinio teatras pagaliau pateko į labai geras rankas ir, mano akimis, jam pagaliau šviečiasi šviesi ateitis. Teatras šiuo metu yra smarkiai remontuojamas, o kai baigsis remontai, jo salės turėtų žiūrovus pasitikti šviežiai atsinaujinusios. Foje išvaizda, laimė, nebus keičiama. Tiesa, net ir vykstant remontams, teatre rodomi spektakliai, vyksta renginiai. Užsukit.

Alfa.lt nuotrauka.

Tai kas ten sakėt, kad Panevėžyje nėra ką veikti? 

Ir čia tikrai dar ne viskas. Net neabejoju, kad turite ką pridėti prie šio sąrašo, tad lauksiu jūsų rekomendacijų komentaruose. 

12 Komentarai

  1. Skaitytoja Skaitytoja

    Neužmirškit dailės galerijos, kuri dabar renovuojama, bet ir prieš, ir manau po renovacijos bus MAX graži! Bendruomenių rūmuose būna pakankamai daug renginių, vaidinimų, pristatymų. KC Garsas rodomi įvairūs filmai, tikrai daugiau pasirinkimo nei Apollo kine 🙂

  2. Skaitytoja2 Skaitytoja2

    Dar pamiršau pridėti GANDRALIZDĮ, labai šaunu ir su vaikais, ir be jų, taip pat truputėlį už Panevėžio yra Bistrampolio dvaras, aišku gražiausia į jį vykti šiltu, saulėtu oru, taip pat vyksta įvairūs koncertai. Skaistakalnio parko gale yra gasremis, kur, regis, nemokamai galima pasižiūrėti meninio stiklo, pirmoj gimnazijos klasėj lankemės su klase, labai nais buvo. 🙂 Raudonoji šv. Petro ir Povilo bažnyčia atrenovuota iš vidaus labai gražiai. Skvero vyninė centre labaai geras vibe irgi, amfiteatras prie dabartines Ąžuolo progimnazijos, nu žodžiuu tikrai daug ką aplankyti galima Panevėžy 😀

  3. Apsilankykit : because, it’s panevezys dude facebooke, pamatysit daug fainių vietinių, ir vietų 😉

  4. Via Via

    O pramogoms Orangutano niekas nepaminejo – daug smagios veiklos vaikams, karstynes po medzius (skaistakalnio parke) ir Babilonas bei Ryo, teatras Menas su sauniais spektakliais

  5. Mahila Mahila

    Kaip jau sakiau, aprašiau vietas, kuriose pati neseniai lankiausi, tad, jei kas nepaminėta, tai ne dėl to, kad kažką turiu prieš tas nepaminėtas vietas 😉

  6. Eglė Eglė

    Pabėgimo kambarys Panevėžyje – Spruk iš rūsio

    Galvosūkių kambarys Panevėžyje – 12 galimybių

    • Mahila Mahila

      Ačiū už rekomendacijas.

  7. Nida Nida

    Špunka ir Mėsmalė, kiek žinau, to paties savininko, tai maistas ir visa kita turėtų būti daugmaž lygiavertiški 🙂

  8. Hobby Hobby

    Kavos dėžutė, puiki vieta tiek išgerti kavos, tiek išbandyti įvairiausių stalo žaidimų

  9. Miglė Miglė

    Dar Laivės aikštėje 6 yra kavinukė „Kava” – pati atradau ją palyginti neseniai, nors, panašu, jau ne pirmus metus ji ten veikia 🙂 Labai skani kava, maloni savininkė ir jaukus interjeras! Manyčiau, irgi verta rekomenduoti vieta 🙂 Užsukit, jei dar nesat buvusi, gal ir Jums patiks!

    O aš pati šį savaitgalį grįžusi gimtinėn vesiuos mamą į Kapučino Kavos ir šimtalapių namus, apie kuriuos sužinojau iš Jūsų! Ačiū!

  10. Marija Marija

    Atrodo įdomi kelionė! Planuoju vykti iš Vilniaus su visiškai elektriniu BMW, įdomu, ar Panevežyje rasiu, kur pakrauti elektromobilį? Nors nauji elektromobiliai gali nuvažiuoti 600km su vienu pakrovimu, bet gi niekada negali žinoti, ko prireiks kelionėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.