Pirmyn į turinį

Mano didelis, storas rekomenduojamų serialų sąrašas

Geriausi serialai

Karantinas ir žiema tęsiasi, kas reiškia, kad namie dar tikrai pasibūsim, tai pagalvojau, kad gal visai gerai būtų į vieną vietą sudėti savo žiūrėtų ir man patikusių serialų aprašymus. Nors nereikia apsimetinėti, serialai mums patinka visais laikais. Šiai dienai įvairiausių serialų prikepta tiek, kad neįmanoma net spėt sužiūrėt, kur vaidina vienas ar kitas tavo mėgstamas aktorius. Jei norėtum pažiūrėt viską, ko yra prikurta, ir gyvenimo neužtektų, o, saugios erdvės beieškodami, dar ir mėgstam jau matytus serialus pakartotinai prasukt, užuot rizikuodami imti kažko naujo.

Suprantu, kad mano sąraše bus ir tokių serialų, kurių, regis, pristatinėti nė nereikia, nes visas pasaulis juos yra matęs.

Bet, žinokit, vis dažniau įsitikinu, kad assuminti dalykus nėra labai geras įprotis ir visad reikia prisiminti, kad tai, kas puikiai pažįstama ir žinoma tau, kitam gali būti neatrastas pasaulis. Apie tai galvodama prisimenu save vaikystėj. Kiek daug dalykų man pasidarė žinomi vien dėl to, kad kažkas netingėjo apie juos man pirmą kartą papasakoti. Nors ką ten vaikystė, ir dabar pilna tokių atradimų, už kuriuos esu dėkinga kantriems pasakotojams.

Serialus surikiavau į kelias kategorijas, kaip man atrodo geriausiai tinkama. Čia bus ir draminiai serialai, ir detektyviniai, ir komedijiniai, ir draminiai, tik fantastikos nerasit. Reitingų nebus, nes čia panašiai kaip rinktis patį skaniausią patiekalą – nelabai įmanoma. Vieną dieną labiau už viską norėsis torto, kitą – sušių ir tomis dienomis tai bus skaniausia, ką galėtum valgyti. Taigi absoliučiai viską, ką aprašiau, nuoširdžiai rekomenduoju. Jei nerekomenduočiau, nebūčiau kiekvienam jų skyrusi laiko.

Prie kiekvieno aprašyto pridedu nuorodą į IMBD, citatą/kadrą iš serialo ir, jei manau, kad verta, nuorodą į soundtracką Spotify. Informacijos apie platformas, kur galima rasti vieną ar kitą serialą, nesurinkau, nes manau, kad dabar, kai pasiūla begalinė, be vargo susirasite patys.

Galiu tik prižadėti, kad šiame sąraše atsirado tikrai įdomūs serialai.

Puikiai suvokiu, kad pati esu dar labai daug ko nemačiusi ir daugybės dėmesio vertų pavadinimų čia nepaminėsiu, tad kviečiu prisidėti komentaruose dalinantis savo rekomendacijomis ar papildant manąsias.

 

Skanumynai 

Sex and the City (Seksas ir miestas) (1998-2004), 6 sezonai po ~18 serijų po ~30min (viso 94 serijos), HBO

Sex and the City bent jau mano kartos merginoms (nors tikiu, kad ir daug vyrų jį matę) yra visiškai kultinis serialas. Jame pasakojama apie 4 Niujorke gyvenančias drauges in their 30s. Pamenu, kai jį pirmadienio vakarais pradėjo rodyti TV3, buvau kokioje 7-oje klasėje. Jis turėjo N14 žymėjimą (o dar ir SEKSAS pavadinime!!!) ir tėvai man neleido jo žiūrėt.

Vėliau, kiek paaugusi, žiūrėjau ne kartą. Ir kuo vyresnė žiūrėjau, tuo su daugiau dalykų, nutinkančių serialo herojėms galėjau relatinti. Aišku, įprasta praktika žiūrint yra nuspręsti, į kurį personažą labiausiai panaši jautiesi. Visad norėjau būti Samantha, bet visgi panašiausia esu į Carrie.

Sex and the City yra labai juokingas, stilingas ir gerą jausmą paliekantis serialas. Kai kokia draugė prisipažįsta dar nemačiusi, užpavydžiu viso to gero laiko, kuris jos laukia žiūrint.

Kažkas gal sakytų, kad outdated, bet manau, kad pamatiniai dalykai ir gyvenimo kuriozai išlieka panašūs.

Fun fact: Sex and the City opening music sukūrė Groove Armada.

Samantha: I feel the same way about being a bridesmaid as you feel about Botox. Painful and unnecessary.

Carrie: The universe may not always play fair, but at least it’s got a hell of a sense of humor.

Samantha: I will not be judged by you or society. I will wear whatever, and blow whomever I want, as long as I can breathe and kneel. 

Carrie: Sometimes we need to stop analysing the past, stop planning the future, stop figuring out precisely how we feel, stop deciding exactly what we want, and just see what happens

Soundtrackas

serialas Sex and the City

Ally McBeal (Eli Makbyl) (1997-2001), 5 sezonai po ~22 serijas po ~45min (viso 112 serijos), FOX

Dar vienas serialas iš tų laikų, kai juos dar žiūrėdavau per TV ir, būdama vaikas, dar nelabai ką suprasdavau. Vėlgi, pasižiūrėjau viską normaliai ir iš eilės jau suaugusi. Great fun, nors kartais ir iki graudenimosi. Nuoširdžiai manau, kad šitas serialas turėtų būti dažniau prisimenamas šiais laikais, nes žavesio jame randu ne mažiau negu tame pačiame Sex and the City.

Beje, Ally McBeal smarkiai papildė teisinės anglų kalbos žodyną! Šitą serialą rekomenduodavau ir mokiniams, kuriems aktualios legal temos.

Iš Ally McBeal yra viena mano mėgstamiausių meilės dainų Chances Are.

Svarbu paminėti: seriale daug muzikos, vaidina Lucy Liu, Portia  de Rossi, Robert Downey Jr., Cristina Ricci, o vienoje serijoje pasirodo Stingas! Goosebumps.

Richard:  The key to successful parenting is knowing when not to.

Ally: ‘Cause I’m staying in my room where life is beautiful. 

Richard: You’re not who you are, you’re only what other people think you are.

Ally: Here I am, the victim of my own choices. And I’m just starting.

Soundtrackas

serialas Ally Mcbeal

Saldumynai 

One Tree Hill (2003-2012), 9 sezonai po ~22 serijas po ~60min (viso 187 serijos), The WB/The CW

Nežinau, kiek serialas One Tree Hill yra populiarus Lietuvoje, nes nelabai su kuo yra tekę apie jį ir kalbėtis. Tai yra visiškai klasikinė, jausminga, vietomis perspausta, bet nepaprastai skaniai sudėliota amerikietiška drama. Tradicinis scenarijus – mažo miestelio mokykla, paskutiniosios klasės, jausmų audros, turtuoliai – neturtingesnieji, romantinių santykių ir šeimos dramos.

Pagrindiniai serialo veikėjai – du to paties tėvo, bet skirtingų motinų sūnūs Nathan ir Lucas, vienas – turtuolis,  kitas, žinoma, iš kuklios aplinkos. Priešai krepšinio aikštelėje ir meilėje.

Pirmi 5 (nors gal ir visi 7) sezonai yra baisiai smagus tradicinės TV dramos pavyzdys, vėliau, kaip tai dažnai nutinka, serialas akivaizdžiai buvo kuriamas bandant dar kažką išspausti, bet jau stokojant idėjų. Bet pasižiūrėjau visą, nes tiek pamilau veikėjus, kad, nors ir ne tokie geri, paskutiniai sezonai vis tiek suėjo.

Jei nesinori labai deepinti, bet džiugina gerai sukalta drama, labai rekomenduoju.

Šiame seriale pirmą kartą išgirdau Placebo – Post Blue, netrūksta ir kitos puikios muzikos.

Nathan: The world is full of magic. You just have to believe in it. So make your wish. Do you have it? Good. Now believe in it with all your heart.

Julian: Happiness is not a destination. It is a mood, it is not permanent. It comes and goes and if people thought that way then maybe people would find happiness more often.

Nathan: If you’re lucky… if you’re the luckiest person on this entire planet, the person you love decides to love you back.

Nathan: We’re all crazy, some of us just hide it better than others.

Soundtrackas

serialas One Tree Hill

Gossip Girl (Liežuvautoja) (2007-2012), 6 sezonai po ~23 serijas po ~42min (viso 121 serija), The CW

Kai kokiais 2009-aisiais atradau šitą serialą, kelias savaites nenorėjau eiti iš namų, nes svarbiau už viską gyvenime tada buvo žiūrėti Gossip Girl. Mane iki šiol vis periodiškai apima neviltis suvokus, kad jau niekada, niekada nebepatirsiu to pirmojo GG žiūrėjimo džiaugsmo.

Serialo veiksmas vyksta Niujorke, kur privilegijuoti paskutiniosiose mokyklos klasėse esantys labai gražūs ir stilingi jaunuoliai gyvena suaugusiųjų gyvenimą. Pagrindinės veikėjos – Serena ir Blair, buvusios geriausios draugės, tapusiomis priešėmis. Aistros, šmutkės, seksas, šeimos dramos, fancy vakarėliai, svaigalai ir, žinoma, susidūrimas su mažiau turtingais bendraamžiais ne iš elito.

Gossip Girl siužetas nėra nei įtikinantis, nei be skylių (į pabaigą tai ten jau išvis nebesąmonės vyksta), bet ir nereikėtų per daug į jį gilintis, tiesiog mėgautis.

It‘s so entertaining, so guilty, so addictive, soooo gooood.

Gossip Girl forever <3 Ir šita scena! Kad ir devynioliktą kartą žiūrint, vis tiek goosebumps.

Fun fact: sako, kad Serenos įvaizdį kostiumų dizaineriai kūrė remdamiesi Siennos Miller bei Kate Moss stiliumi, o Blair – Audrey Hepburn.

Beje, kol visos mylėjo Ed Westwick, aš tiesiog negalėjau plaukt su minia, aš mylėjau ir iki šiol myliu Sebastian Stan.

Blair: Trust me, Nate, I know women and none of us are that nice. 

Serena: Cinderella did not Google Prince Charming.

Blair: I’m not a stop along the way, I’m a destination. 

Dan: You’re no one until you’re talked about. 

Soundtrackas

serialas Gossip Girl

You (Tu) (2018- dar kuriamas), kol kas 2 sezonai po 10 serijų po ~45min (viso 20 serijų), Lifetime/Netlifx

Rekomenduodami You, žmonės sakė, kad bus Danas iš Gossip Girl ir bus creepy. Skamba puikiai.

Serialo veiksmas vyksta Niujorke. Neturtingas, bet doras (nu tai aišku!) knygyno pardavėjas Joe įsimyli paiką wannabe rašytoją (na žinoma) Guinevere. Merginos draugių ratas – aikštingos turtuolės, visą savo gyvenimą dokumentuojančios Instagrame, pomėgiai – prabangūs, o vertybės – miglotos. Bet meilė yra meilė, nieko jau čia nepadarysi. Žinoma, Joe iš pradžių Guineveros širdį pavergti nelengva – tačiau paaiškėja, kad jis – aukšto lygio stalkeris, pasirengęs padaryti viską – bet tikrai viską – kad toji parodytų jam prielankumą. Vaikinui besiekiant tikslo įvykiai ima darytis vis labiau nesveiki ir gąsdinantys. O žiūrėti, aišku, vis įdomiau. Apie antrą sezoną nepasakosiu, jei patiks pirmas, patys susipažinsite.

Serialas pilnas neįtikėtinų siužeto skylių, tačiau siūlau pernelyg nesigilinti ir tiesiog mėgautis. Didžiulės išliekamosios vertės čia irgi neieškokit – priimkite „You“ kaip pramogą. Man, amžinajai Gossip Girl fanei tai buvo tobulas reikalas. Tiesa, žiūrint kelissyk tyliai sau meldžiausi, kad toks paviršutiniškas Instagramo like’ais ir vienadienėmis simpatijomis pagrįstas pasaulis egzistuotų tik fikcijoje, tačiau numanau, kad realybėje jo visgi pakanka.

Beje, Dan‘as buvo mano pats nemėgstamiausiai Gossip Girl veikėjas, tačiau čia Penn Badgley vaidmenį atlieka tobulai.

Joe: There are terrifying people in the world. It’s important to be safe and that’s why I have to do what I’m going to do.

Guinevera: Puke does bond you.  

serialas you

Delikatesai

Atlanta (2016-dar kuriamas), kol kas 2 sezonai po  ~10 serijų po ~25min (viso 21 serija), FX

Pastaraisiais metais esu visiškai pametusi galvą dėl Donaldo Gloverio aka Childish Gambino. Red Bone yra mano žadintuvo melodija, nes mėgstu busti su gera muzika ir gerai nusiteikti dienai.

Tai Gloveris yra pagrindinis Atlantos kūrėjas, ten atliekantis ir pagrindinį vaidmenį.  Vargiai sugalvočiau iš pirmo žvilgsnio mane mažiau dominantį siužetą – pagrindinis veikėjas Earn vadybina savo pusbrolį reperį Alfredą aka Paper Boi ir visas veiksmas sukasi apie Atlantos repo muzikos sceną.

Na, bet, girdėdama puikius atsiliepimus ir iš tos didelės meilės Gloveriui, ryžausi pažiūrėt. Ir oi kaip džiaugiuosi. Atlanta man yra ilgų vakarų namie 2020-aisiais džiaugsmas. Labai įvairus, taiklus, pilnas sąmojo, nenublizgintų gyvenimo situacijų ir puikios muzikos. Kartais labai keistas, bet ta gerąja prasme, nes ištraukiamos tokios temos, apie kurias gal kada esi susimąstęs, bet maneisi tai galvojantis pats vienas.

Dar ir žiauriai gražiai nufilmuotas. Nedaug dabar trumpesnio ilgio serijų serialų, tai Atlantai pliusas už tai, kad tie skanūs serijų kąsniai neįpareigoja valandai sėsti prie ekrano. O tas pusvalandis dažnai būna toks stiprus, kad kitą seriją jau pasilieki kitai dienai, nes dar reikia pavirškint.

Skoningas, gilus sąmojis yra labai vertingas ir gyvenimą pagražinantis dalykas, o Atlanta yra būtent tai.

Džiaugiuosi, kad Gloveris dar jaunas ir man įdomu, kiek dar visko gero jis prikurs.

Alfred: That’s what rap is, making the best out of a bad situation, brother.

Darius: I think if we spent the time we spend thinking about not spending money, spent that time on spending money, then it’d be time well spent.
Earn: Poor people don’t have time for investments because poor people are too busy trying not to be poor.
Soundtrackas

serialas Atllanta

Euphoria (2019-dar kuriamas), kol kas 1 sezonas iš 10 serijų po ~55min + 2x specialai, HBO 

Kad ir ką parašyčiau, vargu, ar žodžiais pavyks perteikti visus tuos jausmus, kuriuos man sukėlė šitas Euphoria. Na, tam tikro lygio euforiją tai tikrai. Drąsiai jį dedu į geriausių mano matytų serialų kolekciją.

Apie Euphoria prieš žiūrint išgirsti teko tik iš vieno žmogaus, kas nuolat aplinkoje besisukančių rekomendacijų pasaulyje yra gana neįprasta. Ale šitas pasitaikė baisiai atkaklus. Draugas kelis mėnesius nepailsdamas būrė – „nu žinok šitas serialas yra nesveikas, NESVEIKAS. Būtinai turi pažiūrėt, BŪTINAI“.

Ir štai, kokią penkiasdešimtą pirmojo karantino dieną pasidaviau šiems raginimams. Pusę pirmos serijos žiūrėjau nelabai susikaupusi, kažką fone dar veikdama ir tada supratau, kad įklimpau. Pasidarė įdomu. Labai įdomu. Pačia geriausia prasme. Taip įdomu, kad atsisukau viską nuo pradžių ir tada jau visiškai susikaupusi įdėmiai peržiūrėjau kiekvieną sceną, kad tik nebūčiau nieko praleidusi.

Vėliau taupiau kiekvieną seriją, sėdėdavau tiesiog apsikabinusi ekraną, įsitempusi, kad tik niekas nepraslystų pro akis ir liūdėjau, kad jau greit baigsis. Taip buvo gerai.

Sudėtas į sausus žodžius, Euphorios siužetas skamba kaip tipinė serialo apie paauglius istorija:

„Euphoria follows a group of high school students through their experiences of sex, drugs, friendships, love, identity, and trauma.“ – sako Wiki.

Tokių esam matę dešimtis. Bet, pasirodo, net ir, regis, nuvalkiota formulė, patekusi į geras rankas, gali susidėlioti į fantastiško gerumo kūrinį, kurio personažai jau po pirmos serijos pasidaro savi ir primena kažką iš gyvenimo.

Nors man jau virš 30, aš labai gerai prisimenu savo paauglystę. Tiesą sakant, kuo daugiau laiko prabėga, tuo ryškesni tie prisiminimai. Paskutinieji mokyklos metai yra tas laikas, kai, dar nepadubasinti gyvenimo, mažai kas galvoja apie rytojų, fizines ar moralines pagirias ar savo sprendimų padarinius. Laikas, kai hormonai kunkuliuoja ir netelpa žmoguje, viskas nauja, nepatirta, dramatiška, verta dėmesio ir svarbu. Kai jautiesi visiškai suaugęs, nors iš tiesų nesi. Energijos tiek daug, kad noras pažinti ir gyventi yra didesnis už viską.  Baimės jausmas nepažįstamas, o entuziazmas toks didelis, kad ir pinigų, ir jėgų, ir galimybių iš kažkur atsiranda.

Ir tada, kai, žiūrint į ekraną, lyg ir kiltų noras sakyti „ei, gyvenime gi taip nebūna“, prisimenu savo visiškai nurautus trejus paskutiniuosius mokyklos metus, kuomet nutiko nesuvokiama galybė istorijų. Kurios įvyko būtent visų tų aukščiau aprašytų jausmų dėka. Tad išties, visos seriale parodytos situacijos gali nutikti ir yra nutikusios realiame gyvenime, gal tik nebūtinai tame pačiame mieste ir toje pačioje mokykloje. Bet aš nutariau jomis patikėti ir visa galva nerti į Euphorios grožį.

Ir nors jungiant kiekvieną naują seriją galvoje automatiškai suskambėdavo Loreen eurovizinis kūrinys, su šita daina serialas neturi nieko bendro.

Kad geriau suprastumėte, kuo kvepia EUPHORIA, išvardinsiu asociacijas, kurias ji man sukėlė:

Weeknd, Oscar and the Wolf, The xx ir Jamie xx, Blood Orange, Young Fathers, Childish Gambino, Frank Ocean, Placebo, Tricky, Massive Attack, Virgin Suicides, Florida Project, 10 Things I Hate About You, Romeo + Juliet, Basketball Diaries, Little Children, Lost in Translation, Nip Tuck, San Junipero (Black Mirror)

– visa šita šita muzika ir visi šie filmai ar serialai turi to sunkiai apibūdinamo mistiško svajingumo, kad ir kaip lėkštai lietuviškai skambėtų šis apibūdinimas.

O kaip nuostabiai nufilmuota… Esu visiškai įsimylėjusi Zendayą ir Hunter Schafer

Kai žiūrėjau pirmą kartą, serialo (na, pirmojo sezono) pabaiga man pasirodė silpnoka, nes lyg ir tikėjausi kažko labiau pribloškiančio, išsyk nesuvirškinau, kas čia įvyko. O dabar, viskam pamažu susidėliojus galvoje, vėl ir vėl grįžtu prie finalinės scenos ir kuo toliau, tuo tvirčiau esu įsitikinusi, kad tai yra kažkas genialaus. Menas su išliekamąja verte, kosmosas, kaip gerai.

Leslie: Honey, it’s just the way your brain was hardwired. Plenty of great, intelligent, funny, interesting, and creative people have struggled with the same things you struggle with.

Jules: I am no longer interested in men philosophically.

Soundtrackas 

serialas Euphoria

BoJack Horseman (2014-2019), 6 sezonai po ~12 serijų po ~25min (viso 77 serijos), Netflix

Aš nelabai mėgstu animaciją. Nes piešti veikėjai man paprasčiausiai yra kur kas mažiau relatable negu tikri žmonės. Ir kaip juokinga save prigauti suvokime, kad animacinis serialas, kurio veikėjus labiausiai feelinau buvo apie arklį, kurio gyvenime dalyvauja ne tik žmonės, bet ir šuo, katė, pelėda, pingvinas ir kiti žvėreliai.

BoJack Horseman pasakoja senstelėjusio arklio aktoriaus BoJacko, kuris 80s ir 90s vaidino mega populiariame TV seriale, istoriją. Dabar jis turtingas, bet prasigėręs ir depresovas Holivudo gyventojas, besimurkdantis prisiminimuose apie senus laikus. BoJackas man priminė Hanką Moodį iš Californication ir kelis žmones iš tikro gyvenimo.

Serialas visiškai nunešė stogą savo taiklumu, tikrumu (I know, right) ir tamsumu. Galėčiau drąsiai jį dėti prie rokenrolo kategorijos, bet jis man tam kiek per subtilus. Ir manęs nė kiek nestebina, kad netrūksta žmonių, kuriuos jis papiktino. Toks geras ir savotiškas reikalas tikrai ne visiems.

Nors žiūrėti baigėm jau seniai, ir dabar su vyru kartais sudainuojam visą BoJacko pabaigos dainelę.

Fun fact: aš esu tikrai labai savotiškas žmogus, nes tik šiandien, rašydama šį tekstą, atsikasiau, kad BoJacko balsu kalbėjo Will Arnett. Tas pats Will Arnett iš Arrested Development ir dar dešimčių komedijinių filmų ar serialų. O Toddą įgarsino Aaron Paul. Taip, tas pats, kuris Breaking Bad vaidino Jesse Pinkman. Dievulėliau, kokia aš nedašutėlė, bet nu čia klasika.

BoJack: I want to do things with you. Fully clothed, sober, in daylight hours.

Mr. Peanutbutter: The universe is a cruel, uncaring void. The key to being happy isn’t the search for meaning; is to just keep yourself busy with unimportant nonsense, and eventually, you will be dead.

BoJack: Being a movie star is the hardest job, and we get no recognition!

Soundtrackas

serialas BoJack Horseman

Girls (2012-2017), 6 sezonai po ~10 serijų po ~30min (viso 62 serijos), HBO

Girls yra fakin osom serialas. Kažkas tarp lakstymo prisigėrus Berlyno underground‘e ir gulėjimo parke vasarą, žiūrint, kaip draugas verkia, skaitydamas Čiurlionio laiškus Sofijai – taip Girls apibūdinau 2013-aisiais, bet šita nuomonė nelabai pakito.

Niujorkas, keturios draugės in their 20s, lyg ir primintų Sex and the City (Girls dažnai ir yra vadinamas šių laikų Seksu ir miestu), tik kad laikmetis smarkiai vėlyvesnis – 2010s ir vargai, atitinkamai, kiek kitokie.

Fantastiškas (nes toks geras) realistiškas (nes toks tikras) mūsų indie/hipsta kultūros, chaotiško gyvenimo, susiblaškiusių jausmų atspindys. Be gražuolių aktorių (na gerai, Jemima Kirke man tai gražuolių gražuolė, Allison Williams, irgi, bet čia labiau apie visus kitus), be sunkiai suvokiamų kituose filmuose rodomų finansinių galimybių, kuomet jaunos moterys vienos gyvena trijų kambarių bute NY su spinta prašmatnių drabužių, gyvenimui užsidirbdamos iš freelancinimo žurnale. Apie tai, kai tau kokie 23 ir tu neįsivaizduoji nei kas vyksta su tavo gyvenimu, nei kaip elgtis, nei kas bus toliau ir vis susiduri su sunkiai paaiškinamomis awkward situacijomis.

Kiekvieną Girls seriją žiūrėjau atidžiai, mėgindama nieko nepraleisti pro akis ir pasimėgauti. Ne vieną sceną atsisukdama dar kartą tam, kad pilnai pasimėgaučiau.

Jessa: You know what the weirdest part about having a job is? You have to be there everyday, even on the days you don’t feel like it.

Adam: I don’t know what it is about me but girls never ask me to use condoms.

Hannah: I just want someone who wants to hang out all the time, thinks I’m the best person in the world, and wants to have sex with only me.

Thomas John [to Jessa]: I’m a miracle. I’m a unicorn. I’m a fucking needle in the haystack and you’re just some fucking dumb hipster who’s munching my hay!

serialas Girls

Unorthodox (Neortodoksiška) (2020), 1 sezonas iš 4 serijų po ~53min, Netflix

Man labai patinka mini serialai. Dėl to, kad, priešingai negu filmuose, per kelias serijas yra daugiau erdvės personažams išsivystyti (tikriausiai taip reikėtų versti character development?), bet, kitaip negu tai nutinka su serialais, kuriuose bent keli sezonai, dėl nedidelio skaičiaus serijų, neprisiriši ilgam laikui, nes istorija gana greitai progresuoja.

Čia buvo vienas tų kartų, kai prireikia valios susiturėti visas serijas vieną po kitos praryti neatsikvėpus ir aukojant miego valandas. Nes taip žiauriai įdomu. Vis dėlto, net ir laiku nuėjusi į lovą, tų miego valandų šiek tiek padeginau, nes kurį laiką buvo sunku užmigti, bandant suvirškinti tai, ką mačiau seriale. Normaliai tvojo per galvą.

Unorthodox yra amerikiečių ir vokiečių kurtas, pirmasis Netflixo serialas jidiš kalba. Įkvėptas Deborah Feldman knygos Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots, serialas tikrąja istorija paremtas tik dalinai, tačiau tai pasakojimo nė kiek nepagadina. (Na, galbūt, jei būčiau skaičiusi knygą, galvočiau kitaip, kas ten žino). Seriale yra 4 beveik valandos trukmės serijos.

Trumpai apie siužetą. Laisvės troškimo vedina, 19-metė Etsy iš Niujorko Viljamsburgo rajone įsikūrusius ultraortodoksų bendruomenės pabėga į Berlyną. Tuo nė kiek neapsidžiaugia jos vyras Yanky, kuris kartu su pusbroliu Moishe išsiruošia merginai iš paskos.

Mane savo puikiai vaidyba visiškai pakerėjo Shira Haas, kuri šiame seriale atliko pagrindinį vaidmenį. Esu tikra, kad ši aktorė eis labai toli. Jau po pirmos serijos norėjos googlinti, kas čia tokia, iš kur ji, kiek jai metų, kur dar ji vaidino, bet susilaikiau, kad neprigooglinčiau per daug ir nesusigadinčiau istorijos. Labai, labai patiko vizualinis išpildymas, kelios scenos tikrąja to žodžio prasme gniaužė kvapą ir kaip reikiant sujudino jausmus. Sykį ir ašaros skruostais kaip pupos riedėjo.

Serialas yra gana gerai vertinamas, bet skaičiau kritiškų atsiliepimų apie tai, kad žiūrovams neįtikinančiai atrodo nemažai dalykų, kurie Etsy nutinka Berlyne. Na taip, jei veiksmas vyktų Vilniuje, sakyčiau, kad toks santykis tarp žmonių sunkiai įmanomas, na bet Berlyne… Berlyne viskas įmanoma, visokių beprotiškų istorijų ir man ten yra nutikę, tad išjungiau visas abejones ir visiškai pasitikėjau siužetu.

Na ir žinoma, tokie pažvelgimai į mums nepažįstamas kultūras ir tradicijas dar kartą primena, kokie (ir kokios) visgi esam privilegijuoti su visomis tomis laisvėmis, kurias gaunam gimdami, ir kaip lengvai kartais tai pamirštam.

Soundtrackas

serialas Unorthodox

Detektyvas

Big Little Lies (Dideli maži melai) (2017-2019), 2 sezonai po 7 serijas po ~50min (viso 14 serijų), HBO

Big Little Lies veiksmas vyksta mažame miestelyje (o kaipgi), kur penkios turtingos ir, iš pirmo žvilgsnio, nepriekaištingą gyvenimą gyvenančios moterys slepia tamsią paslaptį.

Labai, labai gera aktorių vaidyba. Surinkta išties įspūdinga komanda – Nicole Kidman, Shailene Woodley, Zoe Kravitz, Adam Scott, Reese Witherspoon. Pastarosios anksčiau labai nemėgau, tačiau, pažiūrėjusi šitą serialą, pamilau. O Nicole Kidman čia tiesiog nuostabi. Netrūko scenų, kurios jas žiūrint privertė jaustis nepatogiai, tad sakyčiau, kad tai puikaus kūrėjų darbo įrodymas. Siužeto skylučių, kaip ir visur, yra, bet ne tiek, kad jos erzintų.

Fantastiška muzika – Michael Kiwanuka, Leon Bridges, Janis Joplin, Sade, Frank Ocean, Miss Kittin (!) ir dar daug gėrybių. Iš tiesų, vien jau soundtrackas yra vertas atskirų liaupsių.

Patogu tai, kad serialas trumpas – vos du sezonai po 7 serijas. Cliffhangerių apstu, bet jie smagūs, nes žinai, kad nereiks stumtis per sezonus ir laukti, kol kažkas įvyks. Nenuvilianti, stipri pabaiga.

Be to, serialas yra baisiai gražus vizualiai.

Madeline: If you were crazy, you’d fit in perfectly in this town. 

Mary Louise: You’re very short. I don’t mean it in a negative way… Maybe I do! I find little people to be untrustworthy.

Soundtrackas

serialas Big Little Lies

Sharp Objects (Aštrūs daiktai) (2018), 1 sezonas iš 8 serijų po 55min, HBO

Prisimenat tą malonų virpulį, kurį jautėt žiūrėdami Sofios Coppolos The Virgin Suicides? Arba kaip ir aš, sėdėdami filmo Gone Girl premjeroje, nerimastingai žvilgčiojot į laikrodį baimindamiesi, kad pernelyg greitai prabėgs tos dvi su puse valandos? O gal kelias dienas iš eilės į darbą ėjot neišsimiegoję, nes tiesiog negalėjot atsiplėšt nuo Big Little Lies serijų?

Tuomet sveikinu, jei dar nematėt, nes Sharp Objects privers patirti visus šiuos jausmus dar kartą.

Aštuonių serijų mistinis/kriminalinis/draminis mini serialas Sharp Objects buvo sukurtas pagal pirmąjį Gillian Flyn romaną, sukurtą 2006-aisiais. Taip, tai ta pati rašytoja, kuri vėliau parašė Gone Girl.

Esu šališka pagrindinio vaidmens atlikėjos Amy Adams atžvilgiu, nes manau, kad ji – viena puikiausių šių laikų moterų aktorių kino pasaulyje. Nepaprastai graži, išskirtinė, ypatinga, nuostabaus balso moteris.

Jos herojė reporterė Camille atvyksta į savo gimtąjį miestą aprašyti dviejų nepaaiškinamomis aplinkybėmis nužudytų mergaičių istorijas. Na, o namie laukia daug visko: įtempti santykiai su ne pačia mielaširdiškiausia motina, mistinės miestelio legendos, praeities siaubai ir nelabai pasikeitusios paauglystės draugės.

Daugiau nepasakosiu, pažiūrėkit patys. Kaip detektyvinė istorija, mano nuomone, serialas nėra tobulai išbaigtas, tačiau verta pasinerti vien dėl ypatingos atmosferos. Jei paauglystėj buvot linkę į melancholiją ir Deviantarte vieną po kito vartėt širdį virpinančius menus, klausėt Placebo, Radiohead ir kitų panašių melodijų, tai žiūrėti Sharp Objects jums bus vienas malonumas. Mažas miestelis, kaip reikiant fucked up herojai, paslaptys, detalės, muzika – viskas sudėliota puikiai. Hauntigly beautiful, rašo recenzentai ir aš jiems pritariu.

Forumuose žmonės kalba, kad knyga kur kas geresnė už kinematofrafinį išpildymą. Knygą perskaičiau jau pažiūrėjusi serialą ir man jie skirtingai, bet abu labai geri.

Camille: My demons are not remotely tackled, they’re just mildly concussed.

Amma: Do you ever feel like bad things are going to happen to you?

serialas Sharp Objects

Mindhunter (Proto medžiotojas) (2017-2019), 2 sezonai po ~10 serijų po ~50min (viso 19 serijų), Netflix

Jei reikėtų išsirinkti mėgstamiausią režisierių, man tai neabejotinai būtų David Fincher. Iš jo matytų filmų baisiai didelio įspūdžio nepaliko nebent The Curious Case of Benjami Button, o visi kiti buvo visiškai wow. Tad, kai jau bežiūrėdama serialą Mindhunter perskaičiau, kad jis režisavo keturias serijas, patyriau tą tokią nušvitimo akimirką „Ai, nu tai va, kodėl čia viskas taip gerai“.

Taigi, apie serialą. Veiksmas vyksta aštuntajame dešimtmetyje, JAV. Du FTB agentai, kalėjimuose bendraudami su įvairaus plauko žiauriais serijiniais žudikais bando perprasti, kas dedasi tų monstrų galvose ir verčia juos žudyti. Serialas paremtas tikra detektyvų John E. Douglas ir Robert Ressler kriminalinių nusikaltimų tyrimų istorija.

Žaviai atkurtas to meto Amerikos vaibas (kaip sakė draugė, „Kokios gražios mašinos!“), puiki aktorių (man iki tol matytas nebuvo nė vienas) vaidyba, nuostabus character development, taikliai parinkta muzika (į šitą dėmesį visada atkreipiu). Veiksmo scenų mažai, užtat apstu ilgų dialogų. Tiems, kas vers į lietuvių kalbą, bus ką veikt.

Jei patiko Zodiac, Se7en, true crime detektyvai ir panašūs reikalai, patiks ir šitas. Aš, kaip detektyvų ir kriminalinių filmų/serialų mėgėja, žiūrėčiau ir žiūrėčiau. Ir ne, vėliau košmarai nelanko.

Deja, Mindhunter buvo per brangus ir per mažai plačiosios auditorijos dėmesio sulaukęs serialas, tad paskelbta, kad trečio sezono nebus. Dabar Fincheris lyg ir šneka, kad galbūt, kada nors ateityje… Aš tai šventai įsitikinusi, kad kaip koks Twin Peaksas ar X-failai, Mindhunteris dar sulauks pavėluoto triuškinančio populiarumo ir taps klasikų klasika.

Holden: It’s easier to ask for forgiveness than permission. 

Wendy: Psychopaths are extremely skilled at imitating human emotions. It’s how they manipulate other people, or how they gain power over their environment.

Holden: How do we get ahead of crazy if we don’t know how crazy thinks?

Soundtrackas

serialas Mindhunter

Veiksmas

Babylon Berlin (Babilonas Berlynas) (2017-2020), 3 sezonai po 8-12 serijų po ~45min (viso 28 serijos), Netflix

Šitą serialą visų pirma pradėjau žiūrėti dėl savo amžinosios meilės Berlynui ir vokiečių kalbai, kurios vis dar nemoku, bet kas kart girdėdama apsiseilėju ir vis tiek ketinu kada nors išmokti. Tai tikiuosi, kad vokiški serialai man padės.

Siužetas: 30s Berlynas, komisaras Gereon Rath persikelia iš Kiolno į Berlyną ir kaip mat įsisuka į sostinės kriminalinį, politinį ir socialinį gyvenimą, katras ten tiesiog kunkuliuoja.

Nei laikmetis, nei santrauka pernelyg neintriguoja, tad tiesiog pateiksiu keletą faktų.

  • Brangiausias visų laikų serialas, sukurtas NE anglų kalba. Biudžetas – 40.000.000 eurų.
  • Vokiška kokybė: muzika, (beveik visada) neholivudiškas siužeto dėstymas, realistiškai atvaizduotas brutalus tų laikų varguomenės skurdas, taip pat brutaliai grubus seksas ir smurtas, dėmesys detalėms ir personažo vystymas.
  • Vieną pagrindinių vaidmenų atlieka Severija Janušauskaitė – nepaprastai talentinga ir graži (o dieve, kokia ji man graži) lietuvių aktorė, apie kurią, tikiu, gal ir nesat girdėję. Išgirskit.
  • Jei patiko Boardwalk Empire, turėtų patikti ir Babylon Berlin, panašaus vaibo čia netrūksta.

Minusai: buvo vietų, kur istorija patikėti pasidarydavo sunku. Na, bet juk čia kinas – ne gyvenimas, ar ne?

Tiesa, dar nemačiau trečiojo sezono, tai aprašyti įspūdžiai po pirmų dviejų.

Soundtrackas

serialas Babylon Berlin

Breaking Bad (Bręstantis blogis) (2008-2013), 5 sezonai po ~13 serijų po ~47min (viso 62 serijos), AMC

Kaip deramai kalbėti apie Breaking Bad, kad gebėčiau bent krisleliu perteikti jo nuostabumą, aš nežinau. Jei per kažkokį stebuklą BB esate praleidę, visų pirma pasakysiu, kad tai yra visuose įmanomuose vaidybinių serialų topuose pirmą ar vieną iš pirmų vietų užimantis serialas.

Mano asmeniniame sąraše, vertinant jį kaip fantastišką kinematografinį darbą – irgi.

O istorija štai tokia. Pusamžis, visą gyvenimą nelabai įdomiai ar linksmai praleidęs chemijos mokytojas Walteris White‘as sužino, kad serga vėžiu ir ilgai negyvens. Šeima piniguose toli gražu nesivarto, paauglys sūnus serga cerebriniu paralyžiumi, ateitį jiems užtikrinti kažkaip reik, o, žinant, kad mirtis nebetoli, nėra ką ir prarasti. Koks geriausias būdas greitai užsidirbti daug pinigų? Aišku, gaminant metamfetaminą.

Breaking Bad pavyko pradėti žiūrėti iš trečio karto. Bet kai jau įsivažiavau, tai įsivažiavau. Jeigu dar nesat matę, tai likęs karantino laikas – puiki proga pasimėgauti. Daugiau gal ir nepasakosiu, nes netikiu, kad savo aplinkoje nesat sutikę ko nors, kas apie BB nebūtų ūžęs jums galvos.

Walter: I did it for me. I liked it. I was good at it. And I was really — I was alive.

Jesse: Nah, come on man. Some straight like you, giant stick up his ass at like what, sixty, he’s just gonna break bad?

Walter: You clearly don’t know who you’re talking to, so let me clue you in. I am not in danger, Skyler. I am the danger. A guy opens his door and gets shot, and you think that of me? No! I am the one who knocks!

The special love I have for you
My baby blue

Soundtrackas

serialas Breaking Bad

Boardwalk Empire (Sausas įstatymas) (2010-2014), 5 sezonai po ~12 serijų po ~60min (viso 56 serijos), HBO

Apie šitą serialą sužinojau tada, kai gavau užduotį jį versti į lietuvių kalbą. Iššukio būta nemažai – daug 20s būdingos terminologijos, ilgi, klampūs dialogai, speficinė kalba. Buvo sunku, užtruko, bet labai patiko.

Serialas pasakoja apie gangsterių gyvenimą Prohibicijos laikų Amerikoje. Jis nėra pilnai istoriškai tikslus, dalis veikėjų iš tiesų gyveno, dalis – išgalvoti.

Aš myliu Steve Buscemi. Iš visos širdies. O Boarwalk Empire jis vaidina pagrindinį veikėją Nucky Thompson. Pilna čia ir kitų puikių aktorių – Kelly Macdonald (iš Trainspotting), Michael Pitt (iš Dreamers ir Funny Games), dar dvi mano didžiulės meilės – Shea Whigham (iš Nocturnal Animals), Michael Kenneth Williams (iš The Wire) ir kt.

Fantastiško gerumo, žiauriai stiprus, sudėtingas, bet nepaprastai malonus žiūrėti serialą apie mafiją. Jei mėgstat šitą žanrą, bet dar nematėt, bėkit lėkit žiūrėt. Kai kurios scenos taip išdaužė, kad sėdėjau be žado. Tiesa, 5 sezonas kur kas silpnesnis už pirmus 4.

Fun fact: Pirmąją seriją režisavo Martinas Scorsese ir ji kainavo visus 18 mln dolerių.

Nucky: I keep my promises, James, and I’ll make you one now: I will ruin you, all of you.

Rothstein: All of man’s troubles come from his inability to sit quietly in a room, by himself.

Nucky: We all have to decice for ourselves how much sin we can live with. 

serialas Boardwalk Empire

Dark (Tamsa) (2017-2020), 3 sezonai po 8-10 serijų po ~45min (viso 28 serijos), Netflix

Serialas Dark yra mokslinės fantastikos trileris, pirmasis vokiškas serialas Netflixe. Tai – istorija apie mažą Vokietijos miestelį Winden, kur, neaiškiomis aplinkybėms pradingus dviems berniukams, prasideda ypatinga keturių, viena su kita susijusių, šeimų drama.

Nors ir buvo galimybė žiūrėti su anglišku įgarsinimu, visa serialą sužiūrėjau vokiškai, su EN subtitrais. Titrų skaitymas – toks triukas, padedantis į serialą sutelkti visą dėmesį. O to prireikė, nes kūrėjai kiekvieną sceną išdirbę taip, kad supranti, jog reikėtų žiūrėti kelissyk, jei norėtum viską viską pastebėti.

Šiaip nemėgstu fantastikos, tačiau tie nerealumo elementai, kurie buvo čia rodomi, man labai patiko.

Daug kas Dark lygina su amerikiečių „Stranger Things“. Ir išties, po poros pirmųjų serijų jau maniau, kad viskas bus labai panašu, tik vokiškoji jo interpretacija. Laimė, labai klydau. Palyginus su Dark, Stranger Things yra mizeris, pasivaikščiojimas ant pievelės ir vaikų pasakėlės prieš miegą. Vokiečių serialo siužetas vėliau vystosi visai į amerikiečių serialą nepanašiai. Stranger Things mane užkniso jau kokioje penktoje serijoje, o po Dark aštuntosios susiėmusi už galvos laksčiau po kambarį rėkdama „Odieve, kaip įdomu“.

Serialas Dark yra geras dėl kelių priežasčių:

Vaizdai: Viskas nufilmuota taip gražiai, kad, net ir žinodamas, kad negeri dalykai ten daros, pats užsimanai atsidurti tame miestelyje ir pasivaikščioti po tuos miškus.

Personažai: Jų čia žiauriai daug, tačiau kiekvienas yra savaip svarbus pagrindinei siužeto linijai. Viskas taip sudėtinga (bet neužknisančiai), kad ne kartą, ypač pirmosiose serijose, teko stabdyti ir susichekinti jau žinomus faktus, kad prisimintum, kas yra kas. Žaviuosi tokiu kūrėjų dėmesingumu smulkmenoms, kaip kad vieno iš herojų vos pastebimas tikas mirksint akimis, atskleidžiantis ne pačią geriausią jo psichologinę būseną.

Siužetas: Jis painus, bet įveikiamas. Po ne vienos serijos šūkavau tą savo „Odieve, kaip įdomu.“ Nes iš tikro, viskas susukta taip, kad sėdėtum liežuvį patiesęs ir lauktum, kas bus toliau.

Muzika: Prie serialo rankas prikišo ir pats Apparat, kartu su Soap&Skin sukūręs intro muziką. Ne tik ji, bet ir kaleidoskopiškas vizualas tokio gražumo, kad nė karto nekilo ranka prasukti. Man taip pat labai patiko tai, kad scenose nuotaikai sukurti dažnai meistriškai naudojama elektroninė muzika. Be to, seriale skamba Tears for Fears, Fever Ray ir dar daug visokio ausis glostančio gėrio.

Labiausiai mane sužavėjo tai, kaip išmoningai viskas išdirbta iki kiekvienos smulkmenos, kaip viskas nuoseklu ir išsamu. Ir tai, kaip smarkiai serialas privertė daug visko apgalvoti.

Pirmi du sezonai labai stiprūs, trečias man jau truputį too much, bet bendrai įspūdis puikus.

Jonas: But every decision for something is a decision against something else. 

Soundtrackas

serialas Dark

Rokenrolas

Nip Tuck (Grožio peilis) (2003-2009), 6 sezonai po ~16 serijų po ~45min (viso 100 serijų), FX

Nip Tuck man asocijuojasi su paskutinėmis mokyklos klasėmis, kai jį vėlyvais vakarais rodydavo per LNK. Tai yra labiausiai mane sufakapinęs serialas (dėl ko visgi nepykstu), nes man jis pasimaišė tada, kai požiūris į pasaulį vis dar formavosi, įtaką daryti buvo lengva ir baisiai traukė visokie gražūs, bet pavojingi dalykai.

Nip Tuck pasakoja istoriją apie du geriausius draugus plastikos chirurgus Christian Troy ir Sean McNamara. Kiekvienoje serijoje gvildenama vis nauja (kartais ir kelios) paciento istorija, tačiau esminis dėmesys visgi skiriamas Christian ir Sean ir jų ne tik profesiniam, bet ir asmeniniam gyvenimui.

Prasidėjus antram karantinui, nutariau, kad reikia Nip Tuck pasižiūrėti dar kartą ir pasitikrinti, ar jis išties toks geras, ar tiesiog atmintis man piešia perdėm idealistiškus prisiminimus. Tai išvados tokios: pirmi trys sezonai – nuostabūs. Nepaprastai entertaining, daug dramos, trilerio, intrigų, sekso, aistros, gražių žmonių ir vaizdų. Ketvirtas jau silpniau, o penkto bei šešto taip ir nepabaigiau, nes nutariau, kad turiu įdomesnės veiklos. Bet dėl tų pirmųjų tikrai verta.

Ryan Murphy (be Nip Tuck jis dar garsus dėl American Horror Story, Popular, Pose, Glee ir dar daug visko) yra nesvietiško talento ir nepaprastai produktyvus kūrėjas. Šiaip net sunku suvokti, kaip vienas žmogus sugeba būti prisidėjęs prie tiekos daugybės puikių projektų. Bet juos visus (tuos, su kuriais teko susipažinti) vienija keli bendri bruožai – labai geras stilius, muzika ir, svarbiausia, super fucked up siužetai.

Dažnai čia vis giriu serialų soundtrackus, bet būtent Nip Tuck skambanti muzika man iš viso yra kažkas tokio.

Chirstian: Tell me what you don’t like about yourself. 

Erica: That’s the beauty of youth. There are no mistakes, just research.

Christian: None of us get out alive. Now you can huddle in a group and face it one day at a time, or you could be grateful that when your body rubs against someone else’s, it explodes with enough pleasure that you can forget, even for a minute, that you’re only a walking pile of ashes. Now that is the truth. If you’re strong, it’ll make you free. If you’re weak, it’ll make you, you.

Soundtrackas

serialas Nip Tuck

Shameless (Begėdis) (2011-vis dar kuriamas), 11 sezonų po ~12 serijų po ~55min (viso 126 serijos), Showtime

Sukurtas pagal to paties pavadinimo britišką analogą, amerikietiškas Shameless man labiau prie širdies. Pagrindiniai serialo veikėjai – socialiai remtina šeima, kurios galva – didžiausias miesto alkoholikas, bet baisiai į filosofavimus linkęs, Frankas Gallagheris. Vaikai – vyriausioji ir viskuo besirūpinant Fiona, karšakošiai Lipas, Ianas, Debbie, Carlas ir pagrandukas Liamas. Ir dar yra labai smagi kaimynų pora Veronica ir Kevinas, kuriems priklauso vietos lariokas, kur visi ateina išgerti.

Bekovojant dėl vietos po saule, veikėjus ištinka neįtikėtinos ir nurautos situacijos, o serialas apie, regis, tokioje liūdnoje situacijoje esančią šeimą, yra nu nerealiai smagus. Tiek smagus, kad kartais net, atrodo, mielai kartu su jais visais pagyventum, bet tada primeni sau, kad visgi ne, nenorėtum tokios realybės.

Esu pasižiūrėjusi gal 9 sezonus, vėliau nustojau sekti, bet štai, pasirodo, jis vis dar kuriamas. Kaip tai gana įprasta, pirmi sezonai stipriausi, vėliau vis labiau matosi, kad kūrėjai jau truputį persistengia, bandydami dar kažką iš jo išpešti, bet overall tai yra labai, labai good fun.

Iš Shameless crushą turiu ant Jeremy Allen White.

Ir vėl – faina muzika.

Frank: I’d be crying right now if I wasn’t so high.

Sammi: You can’t lose your virginity to a tampon. It has to be a penis with a man attached. 

Frank: If god didn’t want us putting things up our ass, he would have given the rectum a gag reflex. 

Soundtrackas 

serialas Shameless

Californication (Nuodėmingoji Kalifornija) (2007-2014), 7 sezonai po ~12 serijų, (viso 84 serijos), Showtime

Įsivažiuoti su Californication užtrukau, bet vėliau labai smarkiai juo mėgavausi. Na ir tikrai iš pradžių buvo sunku priprasti prie Duchovnio jau ne agento Malderio, o super sexy plevėsos Hanko Moodžio vaidmenyje.

Californation pagrindinis veikėjas – pusamžis stebėtinai gerai, atsižvelgiant į jo gyvenimo būdą išsilaikęs rašytojas Hankas Moodis, kurio santykius su buvusia žmona ir paaugle dukra čia ir stebime. Nors jam jau virš 50, Hankas vis dar mėgaujasi rockstaro gyvenimu su daug vakarėlių, svaigalų ir sekso.

Vėlgi, visiškas rokenrolas, geriausi pirmi 4 sezonai, vėliau prastyn.

Šita scena <3

Hank: If I can make you laugh like that, why can’t we be together?

Carrie: Do you think I would have let you sodomize me if I didn’t think there was a future here?

Hank: She said one thing and I said another and the next thing I knew I wanted to spend the rest of my life in the middle of that conversation.

Soundtrackas

serialas Californication

Succession (Paveldėjimas) (2018-dar kuriamas), kol kas 2 sezonai po 10 serijų po ~60min (viso 20 serijų), HBO

Į Succession dėmesį atkreipiau perskaičiusi šią Manto Velykio rekomendaciją:

„Gali taip visai netyčia būt, kad žiūrit visokius ten top klasės serialus ir snobo naktis ar elito kinus, bet nežinot serialo Succession (jei jungtis per TELIA TV tai vadinsis „Palikimas“). Du sezonai pačios keisčiausios šeimos dramos (su labai daug absurdo ir tamsesnio humoro) jau įvertinti krūva apdovanojimų, o ir šį savaitgalį keletą Emmy nuskynė. Serialas, kuriame kartais atrodo, kad nieko nevyksta, bet iš tikro vyksta VISKAS. Gerai mokantiems anglų kalbą – dialogai ir, svarbiausia, įžeidinėjimai (kurių seriale yra daug ir išradingumo aukščiausio lygio) čia bus tikras rojus. Prasčiau mokantiems – padės titrai, bet tikrai tai irgi serialo nesugadins.

Jei trumpai, tai istorija apie medijos pasaulį valdančią šeimą ir esminį klausimą – kas po tėvo mirties perims viso verslo valdymą. Tik JOKIU būdu nemeskit po pirmos serijos. Nes kuo ilgiau žiūrėsit, tuo serialas tik gerės.

Net pavydžiu tiems, kurie jo dar nematė!”

Tai esminiai dalykai čia visi kaip ir susakyti, bet dar truputį pridėsiu nuo savęs. Šitas serialas – tai ką gausim sudėję Gossip Girl (kurios užkietėjusių gerbėjų karta jau užaugo) ir Suits, užbarstę The Office awkwardumo, One Tree Hill dramatiškumo ir gautą rezultatą pakėlę kvadratu. Visus du sezonus taip ir išžiūrėjau įbedusi į akis ekraną, nes nevalia blaškytis, viskas, kas vyksta, labai įdomu. Ir oi ne kartą juokiausi balsu.

Didžiulį džiaugsmą teikia serialo fonu tampantys interjerai, gamta, nuostabusis Niujorkas, veikėjų drabužiai ir Nicholas Britell kurtas pakankamai specifinis garso takelis.

O koks nuostabus čia Kieran Culkin. Jo kuriamas personažas – toks visiškas pi*dukas, kurio nu neišeina nemylėt.

Tiesa, turiu draugų, kurie po kelių serijų serialo žiūrėjimą atidėjo neribotam laikui, nes jiems tiesiog neužteko kantrybės žiūrėti į dažnai taip neracionaliai besielgiančius veikėjus.

Trečio sezono, deja, dar teks palaukti, patys suprantat, dėl ko.

Tom: Look, here’s the thing about being rich, it’s like being a superhero, only better. You get to do what you want. The authorities can’t really touch you. You get to wear a costume, but it’s designed by Armani and it doesn’t make you look like a prick.

Soundtrackas

serialas Succession

Naujoji komedija

The Office (Biuras) (2005-2013), 9 sezonai po ~25 serijas po ~30min (viso 201 serija), NBC

Kaip ir Shameless, taip ir The Office pirmenybę teikiu amerikietiškai versijai.

The Office pasakojama apie niekuo neišsikiriančiame Amerikos miestuke įsikūrusią niekuo neišsiskiriančią Dunder Mifflin kompaniją, kurios pagrindinė veiklos sritis – prekyba popieriumi, ir jos niekuo neišsiskiriančius darbuotojus. Neįdomiau turbūt ir nesugalvotum. Užtat tų veikėjų kasdienybė pilna kurioziškų mikrosituacijų, kurios yra žiauriai juokingos ir dažnai primena kiekvieno mūsų gyvenimo absurdą.

Verta paminėti, kad pradžioje serialas nepaprastai sunkiai skynėsi kelią ir buvo pakankamai rimtai svarstoma jo nepratęst antram sezonui. Dėl to, kad tai buvo visiškai naujas TV formatas (mockumentary), publika nesuprato, kas vyksta. Ar tai dokumentika ar vaidyba? Ar čia realybės šou? Kas tie žmonės? Ar jie tikri, ar aktoriai? Jei aktoriai, kodėl jie kalbasi su kamera? Reitingai buvo prastoki ir priežasčių tęsti nelabai matėsi. Dabar, žvelgdami iš laiko perspektyvos, galim drąsiai sakyti, kad The Office tiesiog buvo ahead of its time.

Ir vis dėlto, atsiradimo iTunes dėka, The Office pamilo jaunesnioji auditorija ir taip įsivažiavo serialas, galiausiai palikęs labai stiprią žymę TV istorijoje. Dabar, laikui bėgant, jis tik populiarėja, jo vertė kyla, ir, manau, išliks aktualus ir mylimas dar ilgai.

Kaip teigia serialo kūrėjai, panašu, kad The Office publika taip pamilo dėl to, kad buvo rodomi nenudailinti, į tikrus eilinius žmones panašūs personažai. Nenudailintas gyvenimas toks neįprastas TV ekrane, kad žmonės galiausiai jį priėmė kaip gaivų ir savą vėjo gūsį. Laike neapibrėžtas ofiso gyvenimas su visais savo herojais galėjo nutikti visais laikais, o daugybė pasaulio žmonių turi savus ofisus su savais Michael Scottais, Pams, Jimais ir Dwightais.

The Office yra labai, labai geras humoro serialas, kurį galima žiūrėt ne kartą ir vėl iš naujo džiaugtis.

Geriausi pirmi 7 sezonai, 8-ame sustojau, kai išėjo Steve Carrel. Bet sako, kad, nors 8 silpnokas, 9 irgi geras, tai gal dar pabandysiu.

Michael: If I had a gun with two bullets and I was in a room with Hitler, Bin Laden, and Toby, I would shoot Toby twice.

Kelly: Basically nobody does anything for me anymore unless I threaten to kill myself. 

Michael:Would I rather be feared or loved? Easy. Both. I want people to be afraid of how much they love me.

serialas The Office

Parks and Recreation (Parkai ir poilsis) (2009-2015), 7 sezonai po ~22 serijas po ~30min (viso 126 serijos), NBC

Kitas The Office kūrėjų projektas. Kadangi Parks and Recreation pamačiau anksčiau negu The Office, nepaisant The Office gerumo, mano širdyje Parks and Recreation yra humoro serialas nr. 1.

Parks and Recreation yra apie išgalvoto Indianos miestelio Pawnee parkų priežiūros departamento (tikiuosi teisingai išverčiau į LT) darbuotojų gyvenimą. Vėlgi, kaip ir The Office atveju, settingas skamba nepaprastai nuobodžiai. Užtat labai gerai parašyti ir serialo eigoje stiprėjantys personažai ir, again, gyvenimo absurdų atvaizdavimas, sukuria nuostabią komediją.

Ron Swanson, April, Donna ir Jean-Ralphio – mano mėgstamiausi ir irgi jau kultiniais patapę personažai. Žinau, kad Ron Swanso atpažįsta ir daug tų, kas paties serialo nė nėra matę.

Nors pati aprašymo pradžioje tai kažkiek darau, visgi lyginti The Office ir Parks and Recreation neverta. Geriau tiesiog imti ir pasidžiaugti jais abiem.

Fun fact: Nick Offerman (Ron Swanson) realiame gyvenime jau 17 metų yra vedęs jo crazy ex wife Tammy Two suvaidinusią nuostabią komikę Megan Mullally.

Ron: Every time she laughs, an angel dies. Even telemarketers avoid her. Her birth was payback for the sins of man. But you know the worst thing about her?
Leslie: She works for the library.
Ron: She works for the library.

Tom: Call me a romantic, but I believe by the end of the night I will have between one and four girlfriends. 

Ron: There has never been a sadness that can’t be cured with breakfast food. 

April: I love games that turn people against each other. 

Ron: I like Tom. He doesn’t do a lot of work around here. He shows zero initiative, he’s not a team player. He’s never one to go that extra mile. Tom is exactly what I’m looking for in a government employee.

serialas Parks and Recreation

Klasikinė komedija

How I Met Your Mother (Kaip aš susipažinau su jūsų mama) (2005-2013), 9 sezonai po 24 serijas po 22min (viso 208 serijos), CBS

HIMYM visi mėgsta lyginti su Friends, bet, kaip ir The Office/Parks and Recreation atveju siūlyčiau to nedaryti ir tiesiog džiaugtis, kad turim du smagius sitcomus vietoj vieno.

Su HIMYM susidraugavau nelengvai, iš pradžių buvo sunku pamėgti personažus ir pagauti serialo flow. Tačiau ties kokia 3 serija pramušė ir vėliau turėjau daug gero laiko. Visai neseniai vėl peržiūrėjau per Fox.

How I Met Your Mother serialas pasakoja apie 5 draugus in their 30s – Ted, Robin, Marshal, Lily ir Barney, gyvenančius Niujorke. Prie ko čia ta mama? Na tai esminis serialo tikslas, dabar jau suaugusiems Tedo vaikams papasakoti savo ilgą kelią, kuris atvedė jį iki susipažinimo su jų mama (kas ji – dar nežinia ir taip bus dar labai ilgai). Kiekviena serija prasideda Tedo pokalbiu su vaikais ir greit persikelia į tų dienų Niujorką, kur nutikusios istorijos ir pasakojamos.

Man HIMYM labiausiai patiko tuo, kaip serialo kūrėjai atkreipia dėmes į visokiausius nedidelius, dar lyg TV eteryje dar ir neapkalbėtus jaunų žmonių tarpusavio santykių niuansus. Turiu tokią teoriją, kad ateities kartos, nagrinėdamos mūsų jaunimo kasdienybę po kelių dešimčių metų, kaip vieną iš šaltinių galės naudoti HIMYM serialą.

Stipriausi kokie pirmi 6 sezonai, vėliau prastyn, bet per paskutinę seriją ašarojau kaip reikiant.

Fun fact: vienoje iš serijų veikėjai rūsyje randa „kažkokio rusiško alaus“, kuris yra anei joks rusiškas alus, o mūsų puikiai pažįstamas Švyturio Extra.

Ted: Every night can’t be legendary. If all nights are legendary, no nights are legendary.

Lily: You can’t design your life like a building. It doesn’t work that way. You just have to live it, and it will design itself. Listen to what the world is telling you to do and take the leap.

Barney: Whenever I’m sad, I stop being sad and be awesome instead.

serialas How I Met Your Mother

Seinfeld (Zainfildas) (1989-1997), 9 sezonai po ~23 serijas po ~23min (viso 180 serijų), NBC

Seinfeld yra visų šių laikų sitcomų pirmtakas, savu laiku salaukęs nesvietiško populiarumo ir krūvos apdovanojimų. Kai kas iki šiol vadina jį geriausiu visų laikų sitcomu.

Pagrindiniai veikėjai – stand up komikas Jerry Seinfeld (aktoriaus, kuris jį įkūnija, vardas ir profesija tokie patys), jo geriausias draugas George, buvusi mergina, o dabar draugė Elaine ir keistuolis kaimynas Kramer. Aišku, veiksmas vyksta Niujorke, o draugai patenka į įvairias juokingas gyvenimo situacijas.

Gal ir gali pasirodyti truputį outdated, bet visa tai atperka puikios įžvalgos ir įdomūs personažai (ypač Kramer).

Kadangi Seinfeld žiūrėjau vėliausiai iš visų sitcomų, buvo įdomu ir gal net kiek keista žiūrint atpažinti pokštus, vėliau atkartotus ir išrutuliotus Friends, How I Met Your Mother ar Big Bang Theory, žinant, kad Seinfeld buvo prieš juos visus. Nors, aišku, gali būti, kad Seinfeldo pokštai primintų kažką, pasirodžiusio dar prieš jį.

Kaip ten bebūtų, puikus.

Jerry: What is this obsession people have with books? They put them in their houses—like they’re trophies. What do you need it for after you read it?

Kramer: You know, I got a great idea for a cologne. ‘The Beach’. You spray it on and you smell like you just came home from the beach.

Jerry: Why do I always have the feeling that everybody’s doing something better than me on Saturday afternoons?

George: I will never understand the bathrooms in this country. Why is it that the doors on the stalls do not come all the way down to the floor?

Elaine: I’m not a lesbian! I hate men, but I’m not a lesbian.

serialas Seinfeld

Friends (Draugai) (1994-2003), 10 sezonų po ~24 serijas po ~21min (viso 236 serijos), NBC

Kaip ir Breaking Bad, taip ir Friends pristatinėti turbūt nereikia. Ale kad labai noriu, tai truputį parašysiu.

Friends – serialas apie 6 draugus – Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler ir Joe in their late 20s, kurie gyena Niujorke ir visaip smagiai kartu leidžia laiką. Tai yra turbūt populiariausias ir labiausiai publikos mylimas, daugiausia kartų peržiūrėtas sitcomas, kurio populiariumas neatslūgsta net ir prabėgus daugiau negu 17 (!) metų nuo paskutinės serijos.

Kai kitos mergaitės vaikystėje rinko iškarpas apie Britney Spears ar Christiną Aguilerą, aš rinkau viską apie Friends. Per LNK vakarais Friends žiūrėti pradėjau dar visai vaikas ir jau tada man tai buvo labai gero jausmo serialas. Aišku, vėliau, peržiūrėdama jau suaugusi, supratau, kiek daug visokių nešvankių referencų nepagaudavau ir kaip visai kitomis akimis jį matau prabėgus tiek daug laiko.

Dabar vėl iš naujo žiūriu šitą serialą (taip nuosekliai – po 10 metų pertraukos) ir imu šį tą įtarti. Kiek save atsimenu, man niekada nusistebėjimo ar, juo labiau, pasibaisėjimo nekėlė tos pačios lyties poros, visiškai normalus dalykas atrodė surogatinė motinystė, atviras kalbėjimas apie savo jausmus, seksą ir panašius dalykus. Ir, žvelgdama į save paprastą mergiotę iš Panevėžio, niekaip nesuprasdavau, iš kur ta tolerancija atsirado. Dabar pradedu galvoti, kad, galbūt, man augant būtent Friends mano galvoje normalizavo visus šiuos dalykus, dar nė nespėjus kažkuo suabejoti. Na, o jei tai nebuvo kertinė priežastis, bent jau smarkiai prie to prisidėjo.

Žinau, kad dabartiniais laikais Friends kai kas kritikuoja dėl paviršutiniškumo, nerealistiškumo ir panašių dalykų. Gali būti, kad, jeigu Friends dabar žiūrėčiau pirmą kartą, mano reakcija į jį būtų visai kitokia. Tačiau šitas serialas man visiems laikams lieka žiauriai šiltas ir geras pasaulis.

Friends labai gerai apibūdino mano draugas Ignas:

„Friends yra kaip vaikystės namų kvapas tam tikrai amžiaus kategorijai. Mes jį gavome, prisijaukinome ir išsaugojome kažkokioje mokslui nežinomoje smegenų rėvoje, kuri taip pat atsakinga ir už comfort food, comfort music, comfort places, comfort smells ir t.t. saugojimą. Friends mane ramina, nes jo nežiūriu. Aš ilsiuosi.

Phoebe: I wish I could, but I don’t want to.

Chandler: I’m not so good with the advice. Can I interest you in a sarcastic comment?

Phoebe: Come on, Ross, you’re a paleontologist. Dig a little deeper.

Monica: Okay, everybody relax. This is not even a date. It’s just two people going out to dinner and not having sex.

Soundtrackas

serialas Friends

Kas lieka neaprašyta

Nors ir žiūrėjau, bet nepabaigiau/nepatiko/nežinau, kaip aprašyti/žiūrėjau taip seniai, kad nebeprisimenu esminių momentų/dėl to, kad, nors serialas ir geras, mažai ką turiu apie jį papasakoti:

American Horror Story, Arrested Development, Better Call Saul, Big Bang Theory, Black Books, Black Mirror, Castle Rock, Chernobyl, Desperate Housewives, Fleabag, Homeland, House of Cards, Lilyhammer, Louie, Modern Family, Normal People, Queen’s Gambit, Secret Diary of a Call Girl, Six Feet Under, Stranger Things, The Community, The Handmaid’s Tale, The Sopranos, The Wire, True Blood, True Detective, Twin Peaks, Vampire Diaries, Will and Grace, X-Files.

Dokumentikų irgi neįtraukiau, nes čia atskiras žanras.

Jei tau patinka tai, ką rašau,  padėką gali išreikšti tapdamas mano patronu štai čia.

6 Komentarai

  1. Indre Indre

    Puiki apžvalga, matau mūsų skoniai daugumoje atvejų sutampa 🙂 jei nematėte, labai labai rekomenduočiau The Leftovers. Neįtikėtinas serialas, kažkokia nepaaiškinama magija taip mane paveikęs, jog tą poveikį supratau tik po kurio laiko atsikvošėjusi nuo patirto įspūdžio. Nors baigiau jį žiūrėti prieš gal pusantrų metų, vis pagaunu save prisimenant ir galvojant apie jį. Šis serialas nėra labai populiarus ir žinomas, jis gana sunkus psichologiškai, bet kiek žinau žmonių kurie jį žiūrėjo, visi yra truputį dėl jo pamišę ir aukština, kaip geriausią matytą serialą. (tai aš taip pat prie jų).

    Dar iš Jūsų nepaminėtų pridėčiau The Good Place (Ofiso ir Parks and Rec kūrėjai) – vienas mano mėgstamiausiu komedijos serialų – labai labai rekomenduoju visiems. Kai turėsiu vaikų, tikrai jiems jį rodysiu – apie gėrį, žmogiškumą, draugystę , filosofijos pradmenis (!) – ir viskas apvilkta labai labai gerais bajeriukais. Labai įsimylėjau šį serialą, perklausiau podcastą apie jo kūrimą ir supratau, kodėl Mike Shure (serialo kūrėjas, kuris, beje, Ofise vaidino Mose :D) yra beprotiškai mylimas industrijoje – viskas apgalvota iki mažiausių smulkmenų ir tobulai išpildyta pabaiga (žliumbiau pasikūkčiodama), viskas ką mačiau, prie ko jis yra prikišęs rankas yra labai labai gerai.

    • Mahila Mahila

      Ačiū! <3

    • Juste Juste

      Jei patiko sie serialai, siulyciau paziureti ir Brooklyn 99, Michael Schur taip pat prie jo prisidejes. Juokinga, o as kartais ir susigraudinu, kaip jie visad have each other’s backs, ar siaip kartais pasitaiko ganetinai tikru momentu, pvz., apie rasizma ar pan.

      • Mahila Mahila

        Ačiū!

  2. Ruta Ruta

    Dar prie Detektyvų pridėčiau „Trapped”. Šalta, atšiauri Islandija, šalti ir uždari jos gyventojai. Paslaptys, ir, aišku… žmogžudystė. Įtraukė po antros serijos, negalėjau sustoti. Ir! Ką jau kalbėti apie lietuvišką prieskonį jame pirmosiose serijose. Tikrai kokybiškas.

    „Unbelievable”. Trumpas, įtraukiantis. Apie moterį(is), patyrusias prievartą, bet kurios negali to niekaip įrodyti… na, ir prasideda. Labai women oriented, palaikančiai, bet ir skaudžiai susižiūrintis.

    Ir dar – labai labai puikus detektyvas, kriminalas „Broadchurch”. Siužetas ten „įprastas” – vaiko žmogžudystė mažame, niekuo neįdomiame mieste. Bet taip įtraukia. Tiek daug žmonių psichologijos jame! Tokie personažai, kur žiūri į juos ir galvoji: „nu bliamba, kodėl tu sau pagalius kiši!” Bet supranti, kad taip parodo tikrąjį gyvenimą – kiti dažnai geriau mato ir supranta, kaip tau reiktų ar nereiktų elgtis. Bet turim patys praeiti pro savo pamokas.

    Na, o prie tokių POP, bet su labai daug psichologijos niuansų (pati terapiją lankau, tai labai pradedu atpažinti serialuose/filmuose), apie įvykius, kuriuos atsinešam iš vaikystės, kurie formuoja mūsų ateities santykius su pasauliu ir žmonėmis: „Rita” ir visiškai naujas „Firefly Lane”. Rita – paprastas, tiesmukas, tikroviškas mokytojos gyvenimas. Ten nerasi gražių aktorių ar stilingų rūbų. Bet užtai kiek kančios, negalint išbūti sveikuose santykiuose, o traukiant link nesveikų (p.s. daniškas, geriausi pirmieji du sezonai). „Firefly Lane” toks cheesy, einantis vienu metu per skirtingus dešimtmečius, apie moterų draugystę, bet aš asmeniškai sužiūrėjau grynai iš psichologinės pusės – kaip ryšio trūkumas su mama vaikystėje pasėja įvairių negerų dalykų suaugusios gyvenime ir kaip tai trukdo gyventi kokybišką gyvenimą ne tik pačiam „nukentėjusiam”, bet ir supantiems jį/ją.

    p.s. puikios rekomendacijos!

    • Mahila Mahila

      Nė vienas negirdėtas! Ačiū labai, Rūta 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.