Pirmyn į turinį

Matisse – lietuviškas triphopas iš 90-ųjų

Matisse - Naktis prieš pat miškus

Triphopas yra ta muzika, prie kurios linkstu, kai mintimis ieškau saugios ir pažįstamos erdvės. 90s išsiskleidęs muzikos žanras mums, ko gero, geriausiai žinomas per Massive Attack, Tricky, Groove Armada, Portishead, Morcheeba, Moloko, Thievery Corporation, Zero 7, Lamb ir krūva kitų užsienio atlikėjų.

Bet ir pas mus, Lietuvoje, 90s buvo bent vienas (tikiu, kad ir daugiau, bet šiandien – apie tą vieną) projektas, kurį, manau, drąsiai galim priskirti triphopo žanrui – Matisse.

Ironiška, bet savo gyvenime visų pirma susipažinau su muzikos kūrėju Matisse ir tik vėliau sužinojau, kad buvo ir toks puikus XIX amžiaus pabaigoje – XX pradžioje kūręs prancūzų menininkas.

Informaciją apie lietuviškąjį Matisse susirinkau iš tų nedidelių internete pasibarsčiusių jos fragmentų, gali būti, kad esu netiksli, tai drąsiai pataisykit, jei žinot geriau.

Taigi, už Matisse pseudonimo slepiasi Matas Petrikas, 1975-aisiais gimęs elektroninės muzikos prodiuseris, kilęs iš Klaipėdos, 1991-1999 m. buvęs kito labai Lietuvos muzikai svarbaus projekto – Exem – narys, taip pat prodiusavęs Naktines personas, SEL, ŽAS, tekstus kūręs Junior ir Sati kūriniams. Exem Matas paliko, kai 1999 m. išsikraustė į Berlyną, kur iki šiol ir gyvena.

O greta kitų, su muzika mažiau susijusių, veiklų, jo bio matau dar vieną, antakį kilstelėti priverčiantį prierašą: „SoundCloud founding team member”. Dar randu, kad jis yra ir knygos „The Joy of Electronic Music” autorius, ir šiaip nuo muzikos visai neatitrūkęs, tad matau, kad turėsiu, dar ką padigginti daugiau.

Žinot Despotin Fam ir Jazzu gabalą „Aš noriu rėkt“? Tai visgi šioji versija nėra dainos originalas. Originalas atsirado 1998-aisiais, pagal Marie Koltèso pjesę pastatyto Igno Jonyno spektaklio „Naktis prieš pat miškus” garso takelyje, kurį sukūrė tas pats Matisse („Aš noriu rėkt“ skamba aktorės Gabrielės Kuodytės vokalas).

Matisse vardu Matas yra išleidęs du albumus kasečių formatu – „Zitron“ (1996) ir „Naktis prieš pat miškus“ (1999).

Na o šiandien apie Matisse norėjau parašyti dėl to, kad pagalvojau, kad toji muzika yra mano saugi ir pažįstama erdvė, o ypač pats pirmas rinkinio „Naktis prieš pat miškus“ kūrinys – „Angelas ir lietus”.

• „Aš noriu rėkt“ muzika, suderinta su kadrais iš 1966 m. Almanto Grikevičiaus dokumentinio filmo „Laikas eina per miestą“
• Mano numylėtas „Angelas ir lietus
• Albumas „Zitron“ (1996) YouTube
• Albumas „Naktis prieš pat miškus“ (1999) Pakartot.lt

Pakomentuok Pirmas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.