Pirmyn į turinį

Summer of Soul: dvi labai gražios gero jausmo ir geros muzikos valandos

1969-ųjų vasarą Amerikoje įvyko ne tik visiems puikiai žinomas Woodstockas, bet ir šešias savaites trukęs Harlem Cultural festivalis (tiesa, šis vyko ne vieną kartą, o kiekvieną vasarą nuo 1967 m. iki 1974 m.), skirtas džiaugtis ir švęsti afroamerikiečių kultūrą ir muziką. Beje, neformaliai jis dar ir vadinamas Black Woodstock.

Harlem Culture festivalyje tąsyk pasirodė dar visai jaunas Stevie Wonder, Mahalia Jackson, Nina Simone, B.B. King, The 5th Dimension, The Staple Singers, Gladys Knight & the Pips, Blinky Williams, Sly and the Family Stone, the Chambers Brothers, Chuck Jackson ir dar daug kitų. Manoma, kad nemokamo festivalio renginiuose iš viso apsilankė apie 300 000 žmonių.

Festivalio organizatoriaus Tony Lawrence prašymu tuomet buvo prifilmuota apie 40 valandų dokumentinės video medžiagos, dalį kurios (du valandos trukmės filmukus) tais pačiais 1969-aisiais parodė CBS ir ABC televizijos. Vėliau juostos nugulė į rūsį, kur neliečiamos pragulėjo penkiasdešimt metų. Filmavimu rūpinęsis prodiuseris Hal Tulchin vis bandė įvairius transliuotojus sudominti medžiaga, tačiau nesėkmingai. Nedidelė dalis jos buvo panaudota dokumentikoje apie Nina Simone.

2004-aisiais toks vienas aktyvistas Joe Lauro prisiminė apie medžiagos egzistavimą ir visą ją suskaitmenizavo, tikėdamasis, kad galiausiai pavyks ją panaudoti dokumentiniam filmui. Vėliau sekė daug stumdymosi ir nesklandumų, pasimirė pats juostų savininkas Tulchin, prieš tai nusprendęs teisės naudotis filmuota medžiaga nebesuteikti ir filmas taip ir nebuvo sukurtas.

Bet, prabėgus kokiems penkiolikai metų, projektą vėl pradėjo judinti amerikiečių muzikantas, didžėjus, žurnalistas ir režisierius Questlove (kai kam gal žinomas iš grupės The Roots) ir taip atsirado filmas Summer of Soul. Beje, tai – Questlove‘o režisūrinis debiutas.

Filmo dvasiai apibūdinti puikiai tinka ištrauka iš jo aprašymo IMDB:

„Summer of Soul shines a light on the importance of history to our spiritual well-being and stands as a testament to the healing power of music during times of unrest, both past and present.”
The Harlem Cultural Festival in 1969, featured in the documentary SUMMER OF SOUL. Photo Courtesy of Searchlight Pictures. © 2021 20th Century Studios All Rights Reserved

Summer of Soul sudėliotas iš festivalio metu vykusių koncertų ištraukų, tuometinių ir dabartinių pokalbių su jame dalyvavusiais žiūrovais ir atlikėjais. Dvi labai gražios gero jausmo ir geros muzikos valandos.

Pastaruoju metu esu smarkiai pasinešusi ant 60s-70s R&B, soul, jazz, funk ir panašių garsų, tai Summer of Soul man suteikė nepaprastai daug džiaugsmo.

Filmas, beje, jau spėjo susišluoti krūvą apdovanojimų ir yra nominuotas Oskarui Best Documentary Feature kategorijoje, kurį, įtariu, irgi pasiims.

Labai, labai rekomenduoju.

Treileris.

Pakomentuok Pirmas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.