Pirmyn į turinį

Serialas Unorthodox – puikus priminimas, kokie privilegijuoti esame

serialas Unorthodox

Man labai patinka mini serialai. Dėl to, kad, priešingai negu filmuose, per kelias serijas yra daugiau erdvės personažams išsivystyti (tikriausiai taip reikėtų versti character development?), bet, priešingai negu su serialais, kuriuose bent keli sezonai, dėl nedidelio skaičiaus serijų, neprisiriši ilgam laikui, nes istorija gana greitai progresuoja.

Paskutinis matytas mini serialas – Unorthodox.

Čia buvo vienas tų kartų, kai prireikia valios susiturėti visas serijas vieną po kitos praryti neatsikvėpus ir aukojant miego valandas. Nes taip žiauriai įdomu. Vis dėlto, net ir laiku nuėjusi į lovą, tų miego valandų šiek tiek padeginau, nes kurį laiką buvo sunku užmigti, bandant suvirškinti tai, ką mačiau seriale. Normaliai tvojo per galvą.

Unorthodox yra amerikiečių ir vokiečių kurtas, pirmasis Netflixo serialas jidiš kalba. Įkvėptas Deborah Feldman knygos Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots, serialas tikrąja istorija paremtas tik dalinai, tačiau tai pasakojimo nė kiek nepagadina. (Na, galbūt, jei būčiau skaičiusi knygą, galvočiau kitaip, kas ten žino). Seriale yra 4 beveik valandos trukmės serijos.

Nenoriu spoilinti, tad pristatysiu siužetą labai trumpai.

Laisvės troškimo vedina, 19-metė Etsy iš Niujorko Viljamsburgo rajone įsikūrusius ultraortodoksų bendruomenės pabėga į Berlyną. Tuo nė kiek neapsidžiaugia jos vyras Yanky, kuris kartu su pusbroliu Moishe išsiruošia merginai iš paskos.

Mane savo puikiai vaidyba visiškai pakerėjo Shira Haas, kuri šiame seriale atliko pagrindinį vaidmenį. Esu tikra, kad ši aktorė eis labai toli. Jau po pirmos serijos norėjos googlinti, kas čia tokia, iš kur ji, kiek jai metų, kur dar ji vaidino, bet susilaikiau, kad neprigooglinčiau per daug ir nesusigadinčiau istorijos. Labai, labai patiko vizualinis išpildymas, kelios scenos tikrąja to žodžio prasme gniaužė kvapą ir kaip reikiant sujudino jausmus. Sykį ir ašaros skruostais kaip pupos riedėjo.

serialas Unorthodox

Serialas yra gana gerai vertinamas, bet skaičiau kritiškų atsiliepimų apie tai, kad žiūrovams neįtikinančiai atrodo nemažai dalykų, kurie Etsy nutinka Berlyne. Na taip, jei veiksmas vyktų Vilniuje, sakyčiau, kad toks santykis tarp žmonių sunkiai įmanomas, na bet Berlyne… Berlyne viskas įmanoma, visokių beprotiškų istorijų ir man ten yra nutikę, tad išjungiau visas abejones ir visiškai pasitikėjau siužetu.

Na ir žinoma, tokie pažvelgimai į mums nepažįstamas kultūras ir tradicijas dar kartą primena, kokie (ir kokios) visgi esam privilegijuoti su visomis tomis laisvėmis, kurias gaunam gimdami, ir kaip lengvai kartais tai pamirštam.

 

Pakomentuok Pirmas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.