Pirmyn į turinį

Koronavirusas: kaip kiekvienas mūsų gali padėti

Prasidėjus naujiems metams, mėgstam prisirašyt sąrašų su pasižadėjimais. Tokie daugiau skaitysiu-mažiau tinginiausiu-daugiau sportuosiu-mažiau meluosiu linksmieji kalneliai. Dažnai tie pasižadėjimai griūva sausiui dar nė nepasibaigus, iš pradžių graužia sąžinė, o paskui užsimirštam.

Šitas pavasaris turėjo būti kitoks.

Užuot romantiškai palydėdami vakarus, atsidūrėm tokioj situacijoj, apie kurią dar prieš kelias savaites nebūtumėm galėję nė pagalvoti.

Esam neįtikėtino reiškinio liudininkai ir dalyviai. Tas nelemtas, prakeiktas, suknistas koronavirusas apraizgė mūsų dienas ir naktis, sujaukė visus planus, atskyrė nuo artimųjų ir pasėjo žiauriai daug nerimo išgyvenant dėl mums brangių žmonių, kuriems tas virusas gali būti lemtingas.

Kai sėdi namie ir stebi įvairių institucijų ar verslų iniciatyvas, gali atrodyti, kad vienas pats vargiai gali ką pakeisti, kad sušvelnintum situaciją. Štai toks mąstymas yra klaidingas – tiesą sakant, primenu, kad vien jau sėdėdami namie smarkiai prisidedam prie to, kad virusas būtų suvaldytas.

Bet tikiu, kad norisi prisidėti labiau.

Ta proga sudariau checklist’ą dalykų – nuo pačių paprasčiausiu iki sudėtingesnių – kuriuos mes kiekvienas galim bandyti įgyvendinti. Ir, esu tikra, jei kiekvienas mūsų labai pasistengs ir padarys bent kelis iš jų, smarkiai pagerinsim reikalus.

Esat matę, kokius skruzdėlynus pastato kelių milimetrų dydžio skruzdėlytės? Kiekviena po šapelį ir turim tvirtovę. Tai taip ir mes, žmonės, kiekvienas padarydamas bent po truputį, galim nulemti milžinišką pokytį.

Susivarėt su naujųjų metų pasižadėjimas? Štai jums proga pasitaisyti – sąrašas veiksmų, kuriuos darydami galit prisidėti prie bendro gėrio.

1. Sėdėkit namie. Kaip įmanoma daugiau. Galima ir reikėtų karts nuo karto išeiti į lauką, bet privalu nepamiršti, kaip svarbu laikytis atstumo, tad bambatrynis Vingio parke ar pažintiniuose takuose – ne variantas. Pažiūrėkit šį video, kur italai įrašė po žinutę tam sau, kurie jie buvo prieš dešimt dienų. Labai jautru.

2. Produktus užsisakinėkit per Barboros, Rimi ar LastMile užsakymo sistemas, pagamintą maistą – per maisto pristatymo sistemas.

3. Jei teks eiti į prekybos centrą, prieš eidami, susidarykit sąrašą, kad nereiktų jau atėjus plavinėti. Maisto nusipirkit daug, kad užtektų ilgam ir kelionės greit kartoti nereikėtų. Būdami parduotuvėje, venkite kontakto su žmonėmis, nelieskite veido, dezinfekuokite rankas. Grįžę būtinai rankas kruopščiai nusiplaukite su muilu.

4. Nenaudokite grynųjų pinigų.

5. Pasidomėkite, ar jūsų vyresnio amžiaus kaimynai turi kaip apsirūpinti maistu, pasiūlykit pagalbą.

6. Vėdinkite patalpas. Jei gyvenate daugiabutyje, bent jau dienomis palikite laiptines atviras, tegu vėdinasi.

7. Jeigu visgi kažkur išeisit, griežtai laikykitės socialinio atstumo. Gali būti, kad sutiksit kokį pažįstamą, tad būtinai prisiminkite, dabar – jokių rankų paspaudimų, bučinių į skruostą, apsikabinimų ir panašaus artumo. Kontroliuoti šitoj vietoj save ir neleisti kitiems užsimiršti.

8. Išėję iš namų, judėkit kojomis, dviračiu arba savo automobiliu, nekiškit nosies į viešąjį transportą.

9. Kruopščiai plaukit rankas su muilu. Jei yra galimybė rinktis – muilas ar jas dezinfekcinis skystis – visada rinkitės muilą. Rankas reikėtų sušlapinti šiltu vandeniu, užsipilti muilo, apie 20 sek. muiluoti, o tada nuplauti vandeniu. Nuo dažno plovimo skilinėja oda, tad būtinai rūpinkitės, kad rankos neišdžiūtų, nes per žaizdeles visokie brūdai gali dar lengviau patekti į organizmą. Mano suskilinėjusioms rankoms labai padėjo glicerinas.

10. Stiprinkit imunitetą – vitaminai, grūdinimasis, užtektinai kokybiško miego, šilti skysčiai, geras maistas. Namie galima atlikti nemažai pratimų tam, kad palaikytumėt fizinę formą. Žinau, kad nelengva, bet reikėtų visais įmanomais būdais nepasiduoti stresui.

11. Visais įmanomais būdais saugokite savo sveikatą. Nepradėkit užsiimti nauju sportu, kur didesnė traumų tikimybė, nepiktnaudžiaukit svaigalais, neeksperimentuokit su maistu – dabar kaip niekad svarbu, kad jums neprireiktų medikų pagalbos.

12. Į gydymo įstaigas skambinkite tik tokiu atveju, jeigu kitaip neįmanoma. Jei norite perkelti vizitą, kuris turėjo įvykti karantino metu, luktelėkite, poliklinikos darbuotojai tai padarys už jus ir apie tai jums pranešt, O papildomi skambučiai tik apkrauna linijas ir sumažina galimybę prisiskambinti tiems, kuriems labiau to reikia.

13. Kasdien telefonu ar internetu kalbėkitės su tėvais ir seneliais. Domėkitės, kaip sekasi, ar nepamiršo laikytis saugumo nurodymų, ar tėvai laikosi atokiau nuo senelių, ar taip pat stengiasi kuo daugiau laiko praleisti namuose ir taip toliau.

14. Nepabijokit pabūt griežti, jei kažkas aplaidžiai žiūri į nurodymus. Jei senelis ar močiutė atsikalbinėja ir nemato reikalo likti namuose, pasirūpinkit, kad jiems su tomis pačiomis rekomendacijomis paskambintų visi vaikai ir anūkai, po kelinto karto jau turėtų susiprasti, kad čia ne juokas.

15. Nepamirškit nuolat pakalbinti ir draugų. Skirtingi žmonės skirtingai reaguoja į buvimą namuose, labai gali būti, kad kai kuriems toks režimas jau spėjo trinktelėti per smegenis, tad pasidomėkite, kaip jie laikosi. O jei matot, kad elgiasi neatsakingai, pakalbėkit, sudrausminkit, kad nerizikuotų kitų saugumu.

16. Jei turit draugų, kurie karantino laikotarpiu liko be pajamų, jei tik galit, pasisiūlykit paskolinti pinigų ar kažkaip kitaip padėti. Girdėjau, kad prekybos tinklams trūksta žmonių, kurie galėtų pristatinėti prekes į namus, pasinaudokite patys arba draugams papasakokite apie šią galimybę.

17. Tėvai, kurie turit mažu vaikų, neveskite jų žaisti į miesto žaidimų aikšteles, nes ten virusas gali sklisti per paviršius. Ir kitus perspėkite, kad taip nedarytų.

18. Jei turit vyresnių vaikų ar patys esat paaugliai, atsiminkite, dabar ne metas ziliot lauke su chebriukais, jums arba jūsų vaikams galioja tokios pačios karantino sąlygos kaip ir visiems kitiems.

19. Ramybės dėlei, ribokite informacijos kiekį. Venkit nuolat sėdėti portaluose, žiūrėti visas įmanomas žinias, refreshinti informaciją apie užsikrėtusiųjų skaičių. Užvis svarbiausia – neskaitykite komentarų po straipsniais, nes šitie labiausiai sunkia nervus ir varo į neviltį. Jau nekalbu apie tai, kad nevertėtų veltis į internetines rietenas komentarų skiltyje, nes jos tikrai nieko nepakeis, tik laiko ir jėgų iššvaistysit. O tas jėgas ir laiką galėtumėt skirti prasmingesniems dalykams.

20. Jei visgi jei norite sekti nuolat pildomą sveiku protu išreikštą informaciją apie situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, sekite šiuos žmones: profesorius Vytautą Kasiulevičių, Saulių Čaplinską ir Mindaugą Stankūną bei Ingridą Olendraitę – virusologę iš Kembridžo.

21.  Medikams trūksta apsaugos priemonių. Iš pradžių buvo skelbiama, kad pinigų joms nupirkti tai būtų, bet prieinamumas ribotas ir visame pasaulyje iš esmės nėra galimybių jų įsigyti. Laisvės TV apsivertė aukštyn kojom per galvą ir ėmėsi tvarkyti situaciją. Jei tik bus užtektinai pinigų, atsiras kur kas daugiau galimybių gauti apsaugos priemonių medikams.

Paaukokite pinigų akcijai „Laikykitės, medikai!“ Kiekvienas jūsų skirtas euras yra dar viena kaukė, dar šiek tiek mažesnė kaina, dar daugiau amunicijos vieninteliams, kurie mus gali apginti:

Všį Laisvės TV
LT16 7300 0101 5692 7144
Swift: HABALT22
Adresas: Verkių 31B-2
Aukojimo paskirtis: Laikykitės, medikai!

Iš užsienio sąskaitų galima aukoti per TransferGo. Atliekant pervedimą, įveskite kodą „LAIKYKITESMEDIKAI” ir pervedimas bus atliktas nemokamai.

Ir nedidelė auka jau labai gerai.

koronavirusas

22. Kitas kanalas paaukoti medikams – Aukok.lt. Nuoroda štai čia: https://bit.ly/3a4Y4PG

23. Prisijunkite prie iniciatyvos vedžioti medikų augintinius, ją organizuoja Agnė Kulitaitė, susisiekit su ja.

24. Prisijunkite prie savanorių iniciatyvos „Stiprūs kartu“. Jie ieško žmonių, kurie galėtų padėti senoliams apsipirkti, paremti maistu skurstančius suaugusius ir ypač vaikus, kurių pamėgti dienos centrai uždaryti, jei turėtų automobilį ir galėtų pabūti kurjeriais, ar kitaip padėti. https://stipruskartu.lt/

25. Raudonasis kryžius taip pat kviečia savanorius. http://bit.ly/3be7icD

26. Alibaba įkūrėjas Jack Ma, kuris dabar remia Europą apsaugos priemonėmis, kartu su viena ligonine sudėjo visą kovos patirtį į vieną leidinį, vakar patalpino internete. Štai ji, galit pavartyti šviečiamaisiais tikslais: https://rb.gy/jaqgla

27. Pasidalinkite šiuo įrašu su kitais. Jei kas nors, jį perskaitęs, padarys bent vieną iš čia aprašytų dalykų, jau bus labai gerai.

 

Jei tik turite ką pridėti, rašykite komentaruose. Iš anksto dėkoju.

Pakomentuok Pirmas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.