Pirmyn į turinį

„Išgyventi vasarą“ – geriausias lietuviškas filmas?

Bent jau mano matytas, tai tikrai.

Šiandien teko lankytis filmo „Išgyventi vasarą“ (režisierė – Marija Kavtaradzė) nacionalinėje premjeroje. Lūkesčiai buvo dvejopi – iš kažkur toli buvau girdėjusi, kad geras, bet kartu iš paskos vilkosi visos liūdnos patirtys su lietuvišku kinu (ir teatriniais dialogais bei gailiai į tolį žvelgiančiais veikėjais).

Pažadu nespoilinti ir koncentruotai apžvelgti esminius taškus.

  • Puikiai sudėliotas siužetas, nes nuobodu nebuvo nė syk. Netikėta, kad tai yra taip vadinamas road movie ir šis žanras filmui ir duoda tą puikią liniją, aplink kurią viskas tvarkingai, natūraliai ir, regis, be didelių pastangų dėliojasi.
  • Įsimintini visi trys pagrindiniai aktoriai, bet, dovanokit, negaliu nesurikti, kad šalia Indrės Patkauskaitės (kokia man ji panaši į Nelę Savičenko) ir Gelminės Glemžaitės, Paulius Markevičius yra tiesiog nuostabus. Fantastiškas. Esu tikra, kad nuo šito prasidės jo svaiginanti karjera ir jis taps tokio dydžio žvaigžde kiek tik tai yra įmanoma.
  • Labai, labai gerai parinkta herojų apranga, aplinka, spalvos, mikro situacijos ir nepaprastai gerai, nenugražinant pateiktas lietuviškas buitiškumas. Nuo ligoninės iki Palangos kavinės.
  • Ir muzika. Visko neišduosiu , bet geresnio pasirinkimo negu Junior a ten, kur reikia, neįsivaizduočiau.

Beje, žiūri į vertimą anglų kalba titruose ir supranti – kiek visgi daug telpa toje originalioje kalboje. Kaip tu nori, taip, bet „Chujovas žmogus“ virtęs „Bad person“ nusimeta 9/10 esmės.

Fun fact: stebėkit titrus, kad pamatytumėt, kokį vaidmenį šio filmo kūrime atliko Marius Repšys.

Jaunoji aktorių karta stumia lauk stagnaciją ir aš pradedu tikėti Lietuvos kino ateitimi. Paprastume genialumas, tik tiek.

2 Komentarai

  1. Atb Atb

    Mano mėgstamiausias LT filmas “artimos šviesos”. Jeigu nematėt tai bent užmeskite akį į treilerį. Gal sudomins.

    • Mahila Mahila

      Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.